Hozzávalók
Piskóta:
6 db tojássárgája
6 db tojásfehérje
csipetnyi só
12 dkg porcukor
4 dkg kakaópor (cukrozatlan)
1/2 tk szódabikarbóna
Töltelék:
50 dkg (fagyasztott) málna
5 dkg nádcukor
2 ek citromlé
2 db zselatinlap
30 dkg mascarpone
4+6 dkg porcukor
2 dl habtejszín (min. 30%-os)
1 rúd vanília
Glazúr/bevonó:
12 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé (75-80%)
10 dkg habtejszín (min. 30%-os)
1 tk méz
2 dkg vaj
Elkészítés
A piskótához egy nagy lapos tepsit (az enyém 30x36 cm) béleljünk ki sütőpapírral. A sütőt melegítsük elő 190 fokra.
A tojásfehérjéket egy csipetnyi sóval és a porcukor 1/3-ával - robotgép segítségével - kemény habbá verjük. a tojássárgákat a maradék cukorral - szintén a gép segítségével - fehéredésig keverjük.
A kakaót összekeverjük a szódabikarbónával.
A tojássárgás részbe széles, óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a fehérjehabot, majd beleszitáljuk a kakaós keveréket és finom mozdulatokkal azt is belekeverjük.
a masszát egyenletes rétegben elterítjük a tepsin és kb. 18 perc alatt készre sütjük.
ha megsült a sütőpapíros résszel felfele tegyük egy rácsra hűlni. Majd vegyük le róla a sütőpapírt. Egy félgömb alakú tálat béleljünk ki folpackkal. (bőven lógjon túl a tál oldalán a folpack, hogy majd a tetejétis be tudjuk borítani vele.)
Vágjunk ki a piskótából egy a tálunkhoz megfelelő méretű kört, ami a süti alja lesz. tegyük félre. a többi részt vágjuk nagyjából háromszögekre és béleljük ki vele a tálunkat.
A krémhez először készítsük el a málnapürét. ehhez főzzük össze (5-10 percig) a málnát, a nádcukorral és a citromlével. a zselatin lapokat áztassuk hideg vízbe. Passzírozzuk át a málnaszószt egy szűrőn, hogy megszabaduljunk a magoktól és még a meleg pürében keverjük el a beáztatott és lecsöpögtetett zselatint.
A tejszínbe keverjünk el 4 dkg cukrot és verjük habbá. a maradék cukrot és a vanília kikapart magjait keverjük el a mascarponéval, majd forgassuk bele a málnapürét és végül óvatos mozdulatokkal a tejszínhabot is.
Töltsük meg a piskótával kibélelt tálunkat a málnakrémmel és fedjük be a kör alakú piskóta darabbal. tegyünk rá valamilyen nehezéket és rakjuk be a hűtőbe legalább 2 órára, de legjobb ha egy egész éjszakára.
A bevonóhoz forrósítsuk fel a tejszínt és keverjük el benne egyenletesen a kisebb darabokra tördelt csokoládét, a mézet és a vajat.
A lehűlt sütit vegyük ki a tálból, szabadítsuk meg a folpacktól és vonjuk be a tejszínes csokoládéval. tegyük még vissza a hűtőbe, hogy megdermedjen, aztán lehet tálalni.
TIPP:
- tehetünk még a krémbe egész málnákat is
- tetejét még díszíthetjük gránátalma magokkal, cukordíszekkel
- én egy 20cm átmérőjű kisebb tálban készítettem el a sütit, így a mennyiségek ennek megfelelőek.
Jó étvágyat!