top of page

Málnahabos csokibomba

Elkészítési idő

25 perc + hűtés

Sütési idő

18 perc

Adag

4-6 főre

Szint

Közép haladó

Hozzávalók

Piskóta:

6 db tojássárgája

6 db tojásfehérje

csipetnyi só

12 dkg porcukor

4 dkg kakaópor (cukrozatlan)

1/2 tk szódabikarbóna


Töltelék:

50 dkg (fagyasztott) málna

5 dkg nádcukor

2 ek citromlé

2 db zselatinlap

30 dkg mascarpone

4+6 dkg porcukor

2 dl habtejszín (min. 30%-os)

1 rúd vanília


Glazúr/bevonó:

12 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé (75-80%)

10 dkg habtejszín (min. 30%-os)

1 tk méz

2 dkg vaj

Elkészítés

A piskótához egy nagy lapos tepsit (az enyém 30x36 cm) béleljünk ki sütőpapírral. A sütőt melegítsük elő 190 fokra.

A tojásfehérjéket egy csipetnyi sóval és a porcukor 1/3-ával - robotgép segítségével - kemény habbá verjük. a tojássárgákat a maradék cukorral - szintén a gép segítségével - fehéredésig keverjük.

A kakaót összekeverjük a szódabikarbónával.

A tojássárgás részbe széles, óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a fehérjehabot, majd beleszitáljuk a kakaós keveréket és finom mozdulatokkal azt is belekeverjük.

a masszát egyenletes rétegben elterítjük a tepsin és kb. 18 perc alatt készre sütjük.

ha megsült a sütőpapíros résszel felfele tegyük egy rácsra hűlni. Majd vegyük le róla a sütőpapírt. Egy félgömb alakú tálat béleljünk ki folpackkal. (bőven lógjon túl a tál oldalán a folpack, hogy majd a tetejétis be tudjuk borítani vele.)

Vágjunk ki a piskótából egy a tálunkhoz megfelelő méretű kört, ami a süti alja lesz. tegyük félre. a többi részt vágjuk nagyjából háromszögekre és béleljük ki vele a tálunkat.

A krémhez először készítsük el a málnapürét. ehhez főzzük össze (5-10 percig) a málnát, a nádcukorral és a citromlével. a zselatin lapokat áztassuk hideg vízbe. Passzírozzuk át a málnaszószt egy szűrőn, hogy megszabaduljunk a magoktól és még a meleg pürében keverjük el a beáztatott és lecsöpögtetett zselatint.

A tejszínbe keverjünk el 4 dkg cukrot és verjük habbá. a maradék cukrot és a vanília kikapart magjait keverjük el a mascarponéval, majd forgassuk bele a málnapürét és végül óvatos mozdulatokkal a tejszínhabot is.

Töltsük meg a piskótával kibélelt tálunkat a málnakrémmel és fedjük be a kör alakú piskóta darabbal. tegyünk rá valamilyen nehezéket és rakjuk be a hűtőbe legalább 2 órára, de legjobb ha egy egész éjszakára.

A bevonóhoz forrósítsuk fel a tejszínt és keverjük el benne egyenletesen a kisebb darabokra tördelt csokoládét, a mézet és a vajat.

A lehűlt sütit vegyük ki a tálból, szabadítsuk meg a folpacktól és vonjuk be a tejszínes csokoládéval. tegyük még vissza a hűtőbe, hogy megdermedjen, aztán lehet tálalni.


TIPP:

- tehetünk még a krémbe egész málnákat is

- tetejét még díszíthetjük gránátalma magokkal, cukordíszekkel

- én egy 20cm átmérőjű kisebb tálban készítettem el a sütit, így a mennyiségek ennek megfelelőek.

Jó étvágyat!



bottom of page