top of page

Mézeskalács rolád mandarinos vanília krémmel

Elkészítési idő

25 perc + hűtés

Sütési idő

18-20 perc

Adag

1 roládhoz

Szint

Közép haladó

Hozzávalók

A piskótához:

6 db tojássárgája

6 db tojásfehérje

csipetnyi só

4 dkg méz

8 dkg cukor

14 dkg liszt

1-2 kk mézeskalács fűszer


Krém:

25 dkg tejszínes krémsajt

4 dkg porcukor

1 vanília rúd kikapart magjai

1-2 db mandarin

1 kk narancsvirágvíz (elhagyható)

1,5 dl habtejszínből vert hab

Elkészítés

A piskótához egy nagy lapos tepsit (kb. 30x36 cm) béleljünk ki sütőpapírral. A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A tojásfehérjéket egy csipetnyi sóval habbá verjük. A tojássárgákat a cukorral és a mézzel fehéredésig, habosra keverjük. A lisztet összekeverjük a mézeskalács fűszerrel.

A tojássárgás részbe széles, óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a fehérjehabot. Beleszitáljuk a fűszeres lisztet és finom mozdulatokkal azt is belekeverjük.

A masszát egyenletes rétegben elterítjük a tepsin és kb. 18-20 perc alatt készre sütjük.

Amíg sül, készítsünk elő egy tiszta konyharuhát, amit enyhén nedvesítsünk be. Erre emeljük át a megsült piskótát a sütőpapíros résszel felfele. Vegyük le róla a sütőpapírt és még melegen csavarjuk fel a hosszabbik oldalánál kezdve a tésztát. Hagyjuk így kihűlni.

Az egyik mandarin héját (ha kezeletlen!) reszeljük le és a levét facsarjuk ki. A másik mandarint pucoljuk meg és lehetőség szerint hártyázzuk is le. Majd vágjuk kis darabokra.

A krémhez keverjük ki a krémsajtot a porcukorral, a vaníliával, a mandarin levével, héjával és a narancsvirág vízzel. Adjuk hozzá a mandarin darabokat is, és forgassuk bele a tejszínhabot. Tegyük hűtőbe legalább 15-20 percre.

A sütemény összeállításához a piskótát fektessük magunk elé és egyenletesen kenjük el rajta a krémet, majd tekerjük fel.

Tetejét díszíthetjük olvasztott fehércsokoládéval, cukormázzal, gyümölcsökkel és cukor gyöngyökkel.

Fogyasztás előtt hűtőben pihentessük legalább 1 órát.




bottom of page