Hozzávalók
Hozzávalók (2 rúdhoz):
2 csomag leveles tészta
50-60 dkg alma
1 citrom leve
2-3 kk fahéj
2 ek nádcukor/kristálycukor
6 dkg aranymazsola (opcionális)
10+5 dkg vágott vagy szeletelt mandula
1 egész tojás
Elkészítés
A mandulát száraz serpenyőben (zsiradék nélkül) pár perc alatt megpirítjuk.
Az almákat megmossuk, meghámozzuk és kisebb darabokra vágjuk. meglocsoljuk a citrom levével. rászórjuk a porcukrot és a fahéjat, majd jól átforgatjuk az egészet. Hozzákeverünk 10 dkg pirított mandulát és a mazsolát is.
A sütőt 200 fokra melegítjük elő.
Mindkét levelestésztát téglalappá nyújtjuk. nagyjából 3 egyenlő részre osztjuk 'gondolatban', de nem vágjuk be, csak nagyon halványan bejelöljük. A két oldalsó részt 1 cm-es csíkokban bevágjuk a jelölésig. ezeket fogjuk majd ráhajtogatni a töltelékre.
A mandulás almás tölteléket egyenletesen a tészták közepére halmozzuk, majd az oldalsó csíkokat egymáson keresztezve ráhajtogatjuk.
A megtöltött tészta rudakat sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk. tetejüket megkenjük a felvert tjással és rászórjuk a maradék mandulát.
kb. 10-15 perc alatt készre sütjük.
Ha kihűlt felszeletelve tálaljuk.
Jó étvágyat!