Hozzávalók
Hozzávalók (18cm átmérőjű tortához):
Piskótához
4 egész tojás
25 dkg (barna) cukor
25 dkg liszt
10 dkg mandula liszt/darált mandula
1 csipetnyi só
Vanília krémhez:
3 dl zsíros tej (3,5%)
2,5 dl tejszín (min. 30%-os)
1 vanília rúd vagy 1 kk vanília kivonat
5 nagy tojás sárgája
8 dkg cukor
2,5 dkg étkezési keményítő
Eperdzsemhez:
friss eper
Díszítéshez: áfonya, menta - opcionális
Elkészítés
A sütőt melegítsük elő 160 fokra.
A piskótához először válasszuk szét a tojásokat. a tojásfehérjét egy csipetnyi sóval verjük habbá, majd amikor már nagyjából elérte a hab állagot, folyamatos habverés közben adjunk hozzá egyesével 3 ek cukrot. (minden kanál cukrot jól keverjünk el.) A tojások sárgáját a maradék cukorral fehéredésig verjük. óvatosan, széles mozdulatokkal beleforgatjuk a tojásfehérje habot, majd a lisztet és a mandulát is.
A masszát egy tapadásmentes (18 cm átmérőjű) tortaformába öntjük és a sütőbe tesszük. kb. 35-40 percig vagy tűpróbáig (amikor már a tésztába szúrt hústű vagy hurkapálcika tisztán jön ki) sütjük.
A kész piskótát hagyjuk hűlni, majd kivesszük a formából és teljesen kihűtjük. 3 egyelő részre vágjuk.
A krémhez 2,5 dl tejet és a tejszínt a vanília kikapart belsejével és magával a vanília rúddal együtt forráspontig melegítjük. hagyjuk pár percig állni, majd kivesszük belőle a kikapart vaníliarudat. a tojássárgáját a cukorral, a keményítővel és a maradék tejjel csomómentesen elkeverjük. a még meleg vaníliás tejből néhány kanálnyit hozzáadunk, hogy nagyjából hasonló hőmérsékletű legyen, mint a tej, majd az egészet a vaníliás tejhez öntjük. Visszatesszük a tűzre és folyamatos kevergetés közben sűrűre főzzük. ezután egy lapos tálba öntjük és folpakkal letakarjuk a tetejét, hogy ne 'bőrösödjön' be hűlés közben. az elkészült krémet teljesen kihűtjük.
A torta összeállításához előkészítjük a piskóta lapokat, az eperdzsemet és a hideg vanília krémet, amit habverővel simára keverünk. az alsó piskóta lapot megkenjük az eperdzsemmel, majd a vanília krémmel és jöhet rá a következő piskóta lap, amit hasonló módon kenünk meg. végül a harmadik piskótalap is felkerül a tetejére, amit szintén megkenünk és friss gyümölcsökkel, valamint menta levéllel díszítünk.
Tálalás előtt hűtőben hagyjuk legalább 1 órán át összeérni az ízeket.
TIPP:
- én friss eperdzsemet használtam, amihez egyszerűen felforraltam és sűrűre főztem a nagyobb darabokra vágott epret, nádcukrot és kevés citromlevet,
- ha nagyon nincs időnk vagy nem akarjuk magunk elkészíteni a krémet, akkor használhatunk vaníliás pudingport is,
- egyébként a krémet akár 1 nappal hamarabb is elkészíthetjük,
- ügyeljünk rá, hogy a krémet ne kenjük egészen a piskóta lapok széléig, mert könnyen kifolyhat,
- próbáljuk minél egyenletesebben elkenni a dzsemet és a krémet is, hogy szép egyenes maradjon a tortánk
Jó étvágyat!