top of page

Mandulás-meggyes csiga

Elkészítési idő

20 perc + kelesztés

Sütési idő

12-15 perc

Adag

25-30 db

Szint

Közép haladó

Hozzávalók

Hozzávalók (kb. 35-40 db) :


60 dkg liszt

5 dkg élesztő

3 dl tej

1 egész tojás

10 dkg puha vaj

4 dkg kristálycukor

1 kk só


Töltelék:

20 dkg darált mandula

20 dkg kristálycukor

20 dkg puha vaj

30-40 dkg kimagozott meggy


+1 egész tojás a kenéshez


Szeletelt mandula a tetejére (elhagyható)

Elkészítés

A tejet meglangyosítjuk. kb. a fele mennyiséget egy kis tálba önjük, elkeverünk benne 1 tk cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. hagyjuk, hogy felfusson.

Egy nagyobb tálba tesszük a lisztet, a sót, a maradék cukrot, a tojást és a vajat, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt is. a maradék tejet folyamatosan hozzá adagolva lágy tésztává gyúrjuk össze. ha szépen meggyúrtuk, letakarjuk egy tiszta konyharuhával és meleg helyen duplájára kelesztjük (kb. 45-50 perc).

Amíg a tészta kell, készítsük el a tölteléket: ehhez a vajat felhabosítjuk, majd jól kikeverjük a darált mandulával és a cukorral.

A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, majd kb. fél cm vastag téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen elkenjük rajta a mandulás tölteléket és rászórjuk a meggyet. A hosszabbik oldalánál fogva szorosan feltekerjük. ezután egy késsel 1,5-2 cm darabokra vágjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsikbe sorakoztatjuk őket, mindet megkenjük a felvert tojással és még 15-20 percig pihentetjük. sütőbe kerülés előtt megszórhatjuk a tetejüket szeletelt mandulával.

200 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük.


TIPP:

- használhatunk a gyúráshoz gépi segítséget is

- fagyasztott meggyet, esetleg befőttet is használhatunk, de mindenképpen jól csöpögtessük le, mielőtt a tésztára tennénk

- elég nagy mennyiségű a tészta, így a nyújtáshoz nagy hely kell. de csinálhatjuk 2 részletben is. ehhez egyszerűen felezzük meg a megkelt és átgyúrt tésztát, majd külön-külön nyújtsuk ki


Jó étvágyat!



bottom of page