Hozzávalók
A piskótához:
15 dkg vaj
15 dkg porcukor
3 egész tojás
1 narancs reszelt héja
1 ek narancslé
1 löttyintés narancsvirág víz (elhagyható)
20 dkg liszt
1 kk sütőpor
1 csipet só
A krémhez:
250 ml tejszín
20 dkg mascarpone
6 dkg porcukor
1 rúd vanília kikapart magjai vagy 1 tk vanília kivonat
kb. 5-6 db maracuja
Cointreau / narancs likőr
Elkészítés
A vajat megolvasztjuk és hűlni hagyjuk.
A tojásokat egy nagyobb tálban fehéredésig keverjük a porcukorral, a narancs reszelt héjával, a narancslével, a narancsvirág vízzel.
A lisztet keverjük össze a sütőporral és a sóval, majd adjuk az egészet a tojásos keverékhez. végül 2-3 részletben belekeverjük az olvasztott vajat is. tegyük félre kb. 5 percre a masszát.
A sütőt 180 fokra melegítsük elő és egy kb. 25x25 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Simítsuk egyenletesen a tésztát a tepsibe kb. fél cm vékonyan, majd tegyük a sütőbe és süssük 10-12 perc alatt aranysárgára.
Hagyjuk kihűlni, majd kockázzuk fel.
A krémhez a tejszínt 1 ek cukorral verjük kemény habbá. a mascarponét keverjük össze a vaníliával és a maradék cukorral, majd óvatosan lazítsuk fel a tejszínhabbal.
a maracuját vágjuk ketté és egy kis tálba kaparjuk ki belőle a gyümölcsöt.
Összeállítás:
a poharak aljára tegyünk néhány piskótát. locsoljuk meg kevés narancslikőrrel. Erre kerüljön rá a vaníliás krém, majd a gyümölcs. Így rétegezzük a hozzávalókat, amíg tele nem lesz a poharunk. Fogyasztás előtt tegyük hűtőbe legalább 1-2 órára, hogy összeérjenek az ízek.
TIPP:
- készíthetjük a klasszikus piskóta recepttel is, amit egy kis reszelt narancshéjjal és narancsvirág vízzel bolondítsunk meg.
- a több pohár helyett, akár egy nagyobb tálban is elkészíthetjük
Jó étvágyat!