top of page

Marcipános-mákos kalács

Elkészítési idő

20 perc + kelesztés

Sütési idő

50-60 perc

Adag

6-8 főre

Szint

Közép haladó

Hozzávalók

50 dkg liszt

4 dkg élesztő

2,5 dl tej + a mákhoz

8 dkg cukor

csipetnyi só

1 tojás

1 citrom reszelt héja

10 dkg vaj

35 dkg darált cukrozott mák

1 kk fahéj

12 dkg mazsola

0,5 dl rum

15 dkg marcipán massza

10 dkg szeletelt mandula

Elkészítés

Kb. 0,5 dl tejet meglangyosítunk, hozzáadunk 1 kk cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Meleg helyen felfuttatjuk. A lisztet összekeverjük a maradék cukorral, a reszelt citromhéjjal és a sóval, közepébe mélyedést alakítunk ki és beleöntjük a felfuttatott élesztőt, az enyhén felvert tojást és a maradék tejet. Az egészet alaposan összegyúrjuk, dagasztjuk, gombóccá formáljuk, megszórjuk egy kevés liszttel a tetejét, majd konyharuhával letakarva meleg helyen min. 30 percig (vagy amíg a duplájára nő) kelesztjük.

Közben a marcipánmasszát apró darabokra vágjuk és kevés porcukorban megforgatjuk, hogy ne tapadjanak össze. A mazsolákat rumba áztatjuk. A vajat megolvasztjuk. A mákot a fahéjjal kevés tejben megfőzzük.

Ha megkelt a tésztánk, átgyúrjuk, lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk és megkenjük az olvasztott vajjal. Összehajtjuk, ismét kinyújtjuk és megkenjük vajjal. Ezt a folyamatot addig ismételjük, amíg elfogy a vaj.

Végül kb 40x35cm-es lappá nyújtjuk. Elsimítjuk rajta a mákot, egyenletesen megszórjuk a marcipánnal, a mazsolával és a szeletelt mandulával (ebből egy keveset tegyünk félre a tetejére!). Feltekerjük, majd a feltekert tésztarudat hosszában félbevágjuk, és a két részt összefonjuk. (Ez nem mindig olyan egyszerű történet, mert a töltelék majd szabadulni akar, de ne ijedjünk meg, próbáljuk ügyesen eligazgatni.) Fektessük a kalácsot egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és szórjuk meg a félretett mandulával.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Amíg melegszik, hagyjuk a kalácsot pihenni, kelni.

Süssük 15 percig ezen a magas hőfokon, majd csökkentsük 175 fokra és süssük további 35-40 percig. Ha szükséges, takarjuk le fóliával, hogy ne égjen meg.

Tálaláskor vágjuk szeletekre és szórjuk meg porcukorral.


TIPP:

- Egy hosszúkás sütőformában is megsüthetjük a kalácsot, így szép formája lesz.




bottom of page