top of page

Marcipános mille-feuille

Elkészítési idő

20 perc + hűtés

Sütési idő

15-20 perc

Adag

4 főre

Szint

Haladó

Hozzávalók

1 cs leveles tészta

2-3 ek kristály cukor

1 kk fahéj

2,5 dl tej

1 rúd vanília

3 tojássárgája

6 dkg kristály cukor

2 dkg liszt

4 dkg marcipán

Elkészítés

A sütőt melegítsük elő 200 fokra.

a leveles tésztát nyújtsuk ki kb. 2-3 mm vékonyra, tegyük egy sütőpapírral borított tepsibe. vágjuk egyenlő nagyságú téglalapokra és szórjuk meg a cukorral. tegyünk a tetejére is egy sütőpapírt és egy másik (hasonló nagyságú) tepsit vagy sütőlapot. ezzel a módszerrel azt érhetjük el, hogy egyenletesen emelkedik meg a leveles tészta és sokkal szebb lesz majd a süteményünk.

süssük így 10-12 percig, majd vegyük le róla a tepsit, szórjuk meg fahéjjal és tegyük vissza a sütőbe, amíg aranybarna nem lesz.

a krémhez tegyük a tejet a vanília kikapart magjaival együtt egy lábosba és forrásig melegítsük. dobjuk bele a vanília rudat is, amit majd távolítsunk el, ha felforrt a tej. közben a tojások sárgáját keverjük simára a cukorral és a liszttel. kis adagokban, folytonos keverés közben adjuk a forró tejet a tojásos keverékhez. (legyünk óvatosak, nehogy kicsapódjon a tojás.) majd öntsük vissza az egész keveréket a lábosba és folyamatosan kevergetve főzzük addig, amíg be nem sűrűsödik. ha már elég sűrű, vegyük le a tűzről és reszeljük bele a marcipánt és keverjük simára (amíg bele nem olvad a marcipán). tegyük a krémet egy üveg tálba és tegyünk a tetejére folpackot, hogy ne bőrösödjön be. hűtsük le teljesen.

az összeállításhoz rakjuk a tészta lapokat egy tálcára/tálra. csoportosítsuk őket úgy, hogy egy-egy sütihez 3 darabot használunk majd fel. tegyük a kihűlt krémet egy habzsákba. nyomjunk egy adag krémet egy sorozat tészta lapocska tetejére. helyezzünk rájuk egy második sorozat tésztalapot. erre jöhet még egy adagnyi krém, majd a befejező sorozat tészta.

díszítésként nyomjunk még a tetejére is egy kicsi krémet. ebbe nyomhatunk egy-egy darab (bogyós)gyümölcsöt/epret/mandula forgácsot stb. is.


TIPP:

- figyeljünk oda, hogy ne nyomjunk nagyon sok krémet a lapok közé, mert így könnyen elcsúszhatnak a lapok egymáson.

- picit igazgassuk, óvatosan nyomjuk rá a tésztalapokat a krémre, mielőtt a következő réteget rátesszük.

- ehető virágokkal (mint az orgona) még különlegesebbé és csodaszéppé varázsolhatjuk a sütinket.
bottom of page