Hozzávalók
15-20 dkg fekete ribizli
1,5 dl portói bor
2 ek nádcukor
2 db csillagánizs
2-3 db cardamom
1 kis darab fahéj
15 dkg mascarpone
1 rúd vanília vagy 1 kk vanília kivonat
5-8 dkg porcukor (ízlés szerint)
1/2 narancs reszelt héja
2,5 dl habtejszín
10 dkg csokis zabkeksz
2-3 dkg olvasztott vaj
Elkészítés
A gyümölcs szószhoz a fekete ribizlit egy kisebb tepsibe tesszük. Megszórjuk a nádcukorral, mellé dobjuk a fűszereket és ráöntjük a portóit. A sütőt 170 fokra melegítjük és kb. 40 percig sütjük a gyümölcsöt, amíg sűrű, szirupos állaga nem lesz.
A mascarponét kikeverjük a porcukorral és a vaníliával, belereszeljük a narancs héját. A tejszínt habbá verjük és beleforgatjuk a mascarponéba.
A kekszet apróra törjük és összekeverjük az olvasztott vajjal.
Minden kehely aljába teszünk egy adagot a vajas kekszből és rákanalazzuk a mascarpone habot. Tetejére kerül a sült, fűszeres fekete ribizli.
Tálalás előtt tegyük legalább fél órára hűtőbe.
TIPP:
- Feketeribizli helyett használhatunk áfonyát vagy vegyes erdei gyümölcsöt is.
- Érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget készíteni a gyümölcs szószból, mert steril üvegben nagyon jól eltartható és sok más desszerthez (fagyikhoz, krémekhez, stb.) is felhasználható.