Hozzávalók
25 dkg puha vaj
18 dkg porcukor
1 vanília rúd
1/2 citrom héja
3 egész tojás
25 dkg túró
25 dkg liszt + egy kevés a meggyhez
1/2 cs (6g) sütőpor
20 dkg magozott meggy
díszítéshez:
10 dkg porcukor
limelé (vagy citromlé)
aprított pisztácia (opcionális)
Elkészítés
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A vajat a porcukorral keverjük habosra. adjuk hozzá a vanília kikapart magocskáit és reszeljük bele a citrom héját. majd egyenként adagoljuk hozzá a tojásokat, úgy hogy mindegyiket jól eldolgozzuk a tésztában. keverjük bele a túrót is.
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet és a sütőport, és adjuk az egészet a vajas keverékhez.
Nincs más hátra, mint hogy a meggyet megszórjuk egy kis liszttel és finoman forgassuk át vele. Ez azért jó, mert nem süllyednek le a gyümölcsök a tésztában, így jobban el lehet osztani őket. ezután keverjük bele a tésztába.
Az egészet a kuglóf formába simítjuk és kb. 45-50 perc alatt készre sütjük. (tűpróbáig)
Hagyjuk hűlni a formában, majd borítsuk egy tálra.
Ha díszíteni szeretnénk hagyjuk teljesen kihűlni. a díszítéshez használhatunk cukormázat, amihez a porcukrot annyi lime- vagy citromlével keverjük össze (kb. másfél-két tk ehhez a mennyiséghez), hogy sűrű, tejfölszerű állagot kapjunk. ezzel öntsük le a kuglófot. A tetejét megszórhatjuk még aprított pisztáciával.
TIPP:
- ha nem szilikon kuglóf formánk van, akkor azt vajazzuk és lehelet vékonyan lisztezzük ki.
- vanília helyett használhatunk vanília kivonatot
- ha szitán áttörjük a túrót, akkor simább állagú lesz a süteményünk (kevésbé látszanak benne a kis túró darabok)
- ha fagyasztott meggyet használunk, olvasszuk ki és jól csepegtessük le felhasználás előtt
Jó étvágyat!