top of page

Meggyes-túrós kuglóf

Elkészítési idő

10 perc

Sütési idő

40-50 perc

Adag

6-8 főre

Szint

Kezdő

Hozzávalók

25 dkg puha vaj

18 dkg porcukor

1 vanília rúd

1/2 citrom héja

3 egész tojás

25 dkg túró

25 dkg liszt + egy kevés a meggyhez

1/2 cs (6g) sütőpor

20 dkg magozott meggy

díszítéshez:

10 dkg porcukor

limelé (vagy citromlé)

aprított pisztácia (opcionális)

Elkészítés

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A vajat a porcukorral keverjük habosra. adjuk hozzá a vanília kikapart magocskáit és reszeljük bele a citrom héját. majd egyenként adagoljuk hozzá a tojásokat, úgy hogy mindegyiket jól eldolgozzuk a tésztában. keverjük bele a túrót is.

Egy másik tálban keverjük össze a lisztet és a sütőport, és adjuk az egészet a vajas keverékhez.

Nincs más hátra, mint hogy a meggyet megszórjuk egy kis liszttel és finoman forgassuk át vele. Ez azért jó, mert nem süllyednek le a gyümölcsök a tésztában, így jobban el lehet osztani őket. ezután keverjük bele a tésztába.

Az egészet a kuglóf formába simítjuk és kb. 45-50 perc alatt készre sütjük. (tűpróbáig)

Hagyjuk hűlni a formában, majd borítsuk egy tálra.

Ha díszíteni szeretnénk hagyjuk teljesen kihűlni. a díszítéshez használhatunk cukormázat, amihez a porcukrot annyi lime- vagy citromlével keverjük össze (kb. másfél-két tk ehhez a mennyiséghez), hogy sűrű, tejfölszerű állagot kapjunk. ezzel öntsük le a kuglófot. A tetejét megszórhatjuk még aprított pisztáciával.


TIPP:

- ha nem szilikon kuglóf formánk van, akkor azt vajazzuk és lehelet vékonyan lisztezzük ki.

- vanília helyett használhatunk vanília kivonatot

- ha szitán áttörjük a túrót, akkor simább állagú lesz a süteményünk (kevésbé látszanak benne a kis túró darabok)

- ha fagyasztott meggyet használunk, olvasszuk ki és jól csepegtessük le felhasználás előtt

Jó étvágyat!



bottom of page