top of page

Mogyoróvajas keksz mandulával

Elkészítési idő

15 perc

Sütési idő

12-14 perc

Adag

20-25 db

Szint

Kezdő

Hozzávalók

100 g puha vaj

140 g mogyoróvaj

1 tk vanília

220 g barna cukor

1 tojás

185 g liszt

1/4 tk szódabikarbóna


Tetejére:

mandula

Elkészítés

A vajat, a mogyóróvajat, a vaníliát és a barna cukrot robotgéppel kb. 5 perc alatt jól összekeverjük.

Hozzáadjuk a tojást is, és még 2-3 percig keverjük.

Mehet hozzá a szódabikarbónával elkevert liszt is, amit már fakanállal kavarjunk hozzá.

Az így kapott tésztát 2 féle módon használhatjuk:


1. kiskanálnyi gombócokat formázunk belőle, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakosgatjuk. tetejét egy villával lenyomkodjuk, és mindegyik darab tetejére egész mandula szemeket nyomunk. (ez a gyorsabb, de nem olyan csinos a végeredmény :))


2. az összeállított tésztát folpackba csomagoljuk, kicsit kilapítjuk, hogy később majd egyszerűbb legyen a nyújtás és legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. A kihűlt tésztát 2 sütőpapír/folpack között kb. 3mm vékonyra nyújtjuk és tetszőleges kiszúrókat használva kiszaggatjuk. A kiszaggatott darabokat (óvatosan, mert elég lágy) áttesszük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd minden darab tetejére egész mandulákat nyomkodunk.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 12-14 perc alatt készre sütjük. rácsra téve hagyjuk kihűlni.


TIPP:

- hagyjunk elég helyet a kekszek között a tepsiben, mert megnőnek

- a kész kekszek légmentesen záródó dobozban sokáig eltartható.


Jó étvágyat!



bottom of page