Hozzávalók
100 g puha vaj
140 g mogyoróvaj
1 tk vanília
220 g barna cukor
1 tojás
185 g liszt
1/4 tk szódabikarbóna
Tetejére:
mandula
Elkészítés
A vajat, a mogyóróvajat, a vaníliát és a barna cukrot robotgéppel kb. 5 perc alatt jól összekeverjük.
Hozzáadjuk a tojást is, és még 2-3 percig keverjük.
Mehet hozzá a szódabikarbónával elkevert liszt is, amit már fakanállal kavarjunk hozzá.
Az így kapott tésztát 2 féle módon használhatjuk:
1. kiskanálnyi gombócokat formázunk belőle, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakosgatjuk. tetejét egy villával lenyomkodjuk, és mindegyik darab tetejére egész mandula szemeket nyomunk. (ez a gyorsabb, de nem olyan csinos a végeredmény :))
2. az összeállított tésztát folpackba csomagoljuk, kicsit kilapítjuk, hogy később majd egyszerűbb legyen a nyújtás és legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. A kihűlt tésztát 2 sütőpapír/folpack között kb. 3mm vékonyra nyújtjuk és tetszőleges kiszúrókat használva kiszaggatjuk. A kiszaggatott darabokat (óvatosan, mert elég lágy) áttesszük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, majd minden darab tetejére egész mandulákat nyomkodunk.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 12-14 perc alatt készre sütjük. rácsra téve hagyjuk kihűlni.
TIPP:
- hagyjunk elég helyet a kekszek között a tepsiben, mert megnőnek
- a kész kekszek légmentesen záródó dobozban sokáig eltartható.
Jó étvágyat!