top of page

Narancskrémes csokoládés tekercs

Elkészítési idő

25 perc + hűtés

Sütési idő

18-20 perc

Adag

1 roládhoz

Szint

Közép haladó

Hozzávalók

A piskótához:

6 db tojássárgája

6 db tojásfehérje

csipetnyi só

12 dkg porcukor

4 dkg kakaópor (cukrozatlan)

1/2 tk szódabikarbóna


A krémhez:

2 tojássárgája

10 dkg kristálycukor

1/2 narancs reszelt héja

1 dl frissen facsart narancslé

1 kk narancsvirág víz (elhagyható)

20 dkg tejszínes krémsajt (mascarpone)


Díszítéshez:

étcsokoládé, cukor csillagok vagy cukor gyöngyök

Elkészítés

A piskótához egy nagy lapos tepsit (az enyém 30x36 cm) béleljünk ki sütőpapírral. A sütőt melegítsük elő 190 fokra.

A tojásfehérjéket egy csipetnyi sóval és a porcukor 1/3-ával - robotgép segítségével - kemény habbá verjük. a tojássárgákat a maradék cukorral - szintén a gép segítségével - fehéredésig keverjük.

A kakaót összekeverjük a szódabikarbónával.

A tojássárgás részbe széles, óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a fehérjehabot, majd beleszitáljuk a kakaós keveréket és finom mozdulatokkal azt is belekeverjük.

A masszát egyenletes rétegben elterítjük a tepsin és kb. 18 perc alatt készre sütjük.

Amíg sül, készítsünk elő egy tiszta konyharuhát, amit enyhén nedvesítsünk be. Erre a nyirkos konyharuhára emeljük át a megsült piskótát a sütőpapíros résszel felfele. vegyük le róla a sütőpapírt és még melegen csavarjuk fel a hosszabbik oldalánál kezdve a tésztát. hagyjuk így kihűlni.

A krémhez egy fém vagy üveg edényben keverjük össze a tojássárgákat a cukorral és adjuk hozzá a reszelt narancshéjat, a narancslevet és a narancsvirág vizet. Egy lábosban forraljunk kevés vizet. erre a vízfürdőre helyezve a tálunkat, egy kézi habverővel folyamatosan kevergessük a krémet, amíg be nem sűrösödik (kb.7-8 perc). Ha kész vegyük le a melegről és a habverő segítségével addig verjük, amíg ki nem hűl. ekkor belekeverjük a mascarponét, majd hűtőben hagyjuk dermedni legalább 1 órát.

A sütemény összeállításához a feltekert piskótát kifektetjük magunk elé és egyenletesen elkenjük rajta a narancsos krémet és óvatosan feltekerjük. Egy hosszúkás tálra rakjuk.

Tetejét díszíthetjük a megmaradt krémmel és csokidarabkákkal vagy olvasztott étcsokoládéval és cukor gyöngyökkel.

Fogyasztás előtt hűtőben pihentessük legalább 1 órát.


TIPP:

- a krémet előző nap is elkészíthetjük, így ha kihűlt a piskóta, már tölthetjük is.

- a krém készítésénél használhatunk gépi habverőt is, de csak nagyon alacsony fokozaton, így könnyebb dolgunk lesz.

Jó étvágyat!



bottom of page