
Hozzávalók
A piskótához:
6 db tojássárgája
6 db tojásfehérje
csipetnyi só
12 dkg porcukor
4 dkg kakaópor (cukrozatlan)
1/2 tk szódabikarbóna
A krémhez:
2 tojássárgája
10 dkg kristálycukor
1/2 narancs reszelt héja
1 dl frissen facsart narancslé
1 kk narancsvirág víz (elhagyható)
20 dkg tejszínes krémsajt (mascarpone)
Díszítéshez:
étcsokoládé, cukor csillagok vagy cukor gyöngyök
Elkészítés
A piskótához egy nagy lapos tepsit (az enyém 30x36 cm) béleljünk ki sütőpapírral. A sütőt melegítsük elő 190 fokra.
A tojásfehérjéket egy csipetnyi sóval és a porcukor 1/3-ával - robotgép segítségével - kemény habbá verjük. a tojássárgákat a maradék cukorral - szintén a gép segítségével - fehéredésig keverjük.
A kakaót összekeverjük a szódabikarbónával.
A tojássárgás részbe széles, óvatos mozdulatokkal beleforgatjuk a fehérjehabot, majd beleszitáljuk a kakaós keveréket és finom mozdulatokkal azt is belekeverjük.
A masszát egyenletes rétegben elterítjük a tepsin és kb. 18 perc alatt készre sütjük.
Amíg sül, készítsünk elő egy tiszta konyharuhát, amit enyhén nedvesítsünk be. Erre a nyirkos konyharuhára emeljük át a megsült piskótát a sütőpapíros résszel felfele. vegyük le róla a sütőpapírt és még melegen csavarjuk fel a hosszabbik oldalánál kezdve a tésztát. hagyjuk így kihűlni.
A krémhez egy fém vagy üveg edényben keverjük össze a tojássárgákat a cukorral és adjuk hozzá a reszelt narancshéjat, a narancslevet és a narancsvirág vizet. Egy lábosban forraljunk kevés vizet. erre a vízfürdőre helyezve a tálunkat, egy kézi habverővel folyamatosan kevergessük a krémet, amíg be nem sűrösödik (kb.7-8 perc). Ha kész vegyük le a melegről és a habverő segítségével addig verjük, amíg ki nem hűl. ekkor belekeverjük a mascarponét, majd hűtőben hagyjuk dermedni legalább 1 órát.
A sütemény összeállításához a feltekert piskótát kifektetjük magunk elé és egyenletesen elkenjük rajta a narancsos krémet és óvatosan feltekerjük. Egy hosszúkás tálra rakjuk.
Tetejét díszíthetjük a megmaradt krémmel és csokidarabkákkal vagy olvasztott étcsokoládéval és cukor gyöngyökkel.
Fogyasztás előtt hűtőben pihentessük legalább 1 órát.
TIPP:
- a krémet előző nap is elkészíthetjük, így ha kihűlt a piskóta, már tölthetjük is.
- a krém készítésénél használhatunk gépi habverőt is, de csak nagyon alacsony fokozaton, így könnyebb dolgunk lesz.
Jó étvágyat!
