Hozzávalók
30 dkg liszt + a sütőformához
0,5 dkg sütőpor (kb. fél csomag)
5 dkg mák (nem darált, nem cukrozott!)
17,5 dkg lágy vaj + a sütőforma kikenéséhez
26 dkg kristálycukor
1 ek vanília kivonatvagy 1/2 rúd vanília
3 (nagy) tojás
22,5 dkg görög joghurt (sűrű legyen)
1 nagy narancs reszelt héja
1/2 narancs leve (kb. 3-4 ek)
Díszítéshez:
kb. 4 cl narancslé
20-25 dkg porcukor
kandírozott narancshéj
Elkészítés
A mákot száraz serpenyőben kb. 2 percig pirítjuk - tényleg nem kell sokáig, inkább csak felforrósítjuk benne a mákot és pár másodpercig még hagyjuk benne. Egy tányérra/tálba öntjük és hagyjuk kihűlni. (ettől sokkal intenzívebb lesz az íze és még ropogósabb is a sütiben.)
A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd hozzáadjuk a mákot is.
Egy kuglóf vagy bármilyen, tetszőleges sütőformát vékonyan vajazzunk ki és szórjunk rá vékony rétegben lisztet. ha szilikon sütőformát használunk erre nincs szükség. melegítsük elő a sütőt 160 fokra.
A vajat a cukorral robotgéppel keverjük 'habosra'. keverjük hozzá a vaníliát, majd egyenként a tojásokat. Ezután váltsunk kézi módra, és kavarjuk bele a joghurtot. reszeljük hozzá a narancs héját, és a fél narancs levét is. Végül jöhet bele a lisztes keverék is.
A tésztát az előkészített sütőformába simítjuk, és 40-50 perc alatt készre sütjük. (tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy kész-e)
Hagyjuk a formában hűlni egy kicsit, majd sütőrácsra téve hűtsük le teljesen a süteményt.
Díszítéshez a narancslében keverjük el a porcukrot, hogy sűrűn folyó mázat kapjunk, majd ezt csorgassuk a kihűlt sütire. a tetejére tehetünk apróra darabolt kandírozott narancshéjat is.
Jó étvágyat!