top of page

Narancsos-mákos sütemény

Elkészítési idő

10 perc

Sütési idő

40-50 perc

Adag

8-10 főre

Szint

Kezdő

Hozzávalók

30 dkg liszt + a sütőformához

0,5 dkg sütőpor (kb. fél csomag)

5 dkg mák (nem darált, nem cukrozott!)

17,5 dkg lágy vaj + a sütőforma kikenéséhez

26 dkg kristálycukor

1 ek vanília kivonatvagy 1/2 rúd vanília

3 (nagy) tojás

22,5 dkg görög joghurt (sűrű legyen)

1 nagy narancs reszelt héja

1/2 narancs leve (kb. 3-4 ek)


Díszítéshez:

kb. 4 cl narancslé

20-25 dkg porcukor

kandírozott narancshéj

Elkészítés

A mákot száraz serpenyőben kb. 2 percig pirítjuk - tényleg nem kell sokáig, inkább csak felforrósítjuk benne a mákot és pár másodpercig még hagyjuk benne. Egy tányérra/tálba öntjük és hagyjuk kihűlni. (ettől sokkal intenzívebb lesz az íze és még ropogósabb is a sütiben.)

A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd hozzáadjuk a mákot is.

Egy kuglóf vagy bármilyen, tetszőleges sütőformát vékonyan vajazzunk ki és szórjunk rá vékony rétegben lisztet. ha szilikon sütőformát használunk erre nincs szükség. melegítsük elő a sütőt 160 fokra.

A vajat a cukorral robotgéppel keverjük 'habosra'. keverjük hozzá a vaníliát, majd egyenként a tojásokat. Ezután váltsunk kézi módra, és kavarjuk bele a joghurtot. reszeljük hozzá a narancs héját, és a fél narancs levét is. Végül jöhet bele a lisztes keverék is.

A tésztát az előkészített sütőformába simítjuk, és 40-50 perc alatt készre sütjük. (tűpróbával ellenőrizhetjük, hogy kész-e)

Hagyjuk a formában hűlni egy kicsit, majd sütőrácsra téve hűtsük le teljesen a süteményt.

Díszítéshez a narancslében keverjük el a porcukrot, hogy sűrűn folyó mázat kapjunk, majd ezt csorgassuk a kihűlt sütire. a tetejére tehetünk apróra darabolt kandírozott narancshéjat is.


Jó étvágyat!



bottom of page