top of page

Narancsos mandulatorta

Elkészítési idő

15 perc + pihentetés

Sütési idő

45-55 perc

Adag

23 cm formához

Szint

Közép haladó

Hozzávalók

30 dkg liszt

15 dkg vaj (hideg)

15 dkg kristálycukor

1 tojás

1 citrom reszelt héja

1 csipet só

töltelékhez:

20 dkg vaj

20 dkg kristálycukor

20 dkg darált mandula

3db tojás

2 tk liszt

2 narancs reszelt héja

Elkészítés

Egy egyszerű omlós tészta lesz a torta alapja. Ehhez a lisztet elkeverjük a cukorral, a csipetnyi sóval és a citromhéjjal, majd összemorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a tojást is, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Cipót formázunk a tésztából és folpackba csomagolva legalább fél óráig pihentetjük a hűtőben.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

A pihenés után jöhet a nyújtás: lisztezett deszkán vékonyra nyújtjuk, és óvatosan kibélelünk vele egy piteformát. A tésztára ráteszünk egy sütőpapírt, és nehezéknek pl. szárazbabot, és kb. 10-12 percig sütjük. (un. vakon sütés, hogy a tészta ne emelkedjen meg.) Majd levesszük róla a nehezéket és még 5 percig sütjük.


Közben elkészítjük a tölteléket: a vajat a cukorral simára keverjük és egyesével beledolgozzuk a tojásokat is. Hozzáadjuk a mandulát és a narancsok reszelt héját.

A tölteléket a tésztába simítjuk és 30-40 percig, illetve tűpróbáig sütjük.

Hagyjuk a tortát a formában kihűlni, majd tálra téve porcukorral megszórva kínáljuk.


Jó étvágyat!




bottom of page