Hozzávalók
Hozzávalók (26cm átmérőjű formához):
20 dkg nádcukor
4 db egész tojás
250 ml olaj
2 narancs reszelt héja
2 ek narancslé
40 dkg reszelt sárgarépa
12 dkg pekándió
7 dkg mazsola (narancslébe áztatva)
1 vanília rúd kikapart magjai
25 dkg liszt
1/2 cs sütőpor
1 kk szódabikarbóna
1 kk só
1 tk mézes fűszerkeverék
Tetejére:
20 dkg krémsajt
2 ek méz
1 kk narancsvirágvíz (elhagyható)
Elkészítés
A répákat megtisztítjuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. A narancsok héját lereszeljük, az egyik levét kifacsarjuk. A mazsolát beáztatjuk a narancslébe. A pekándiót kisebb darabokra vágjuk.
A sütőt 180 fokra melegítjük elő. A sütőformát kivajazzuk és vékonyan kilisztezzük. (Ha szilikon tepsit használunk, erre nincs szükség.)
A lisztet összekeverjük a sütőporral, a szódabikarbónával, a sóval és a mézes fűszerkeverékkel.
A nádcukrot a tojásokkal együtt fehéredésig verjük (elektromos habverővel). Kisebb adagokban elkeverjük benne az olajat. Hozzáadjuk a reszelt répát, a mazsolát és a pekándiót. Végül belekeverjük a lisztes keveréket.
Az előkészített formába öntjük a masszát, majd sütőbe téve készre sütjük. (kb. 40 perc vagy amíg a beleszúrt tű/késhegy tisztán jön ki.)
Hagyjuk a formában hűlni, majd sütőrácsra téve hűtsük le teljesen.
A tetején lévő krémhez keverjük el a krémsajtot a mézzel és a narancsvirágvízzel. Ezt kenjük a kihűlt torta tetejére. Díszíthetjük még pekándió darabokkal is.
TIPP:
- A krémet nyomózsákba töltve szép mintákat is nyomhatunk a tortára.
- Megsüthetjük a tésztát 2 kisebb (18-20 cm átmérőjű) tortaformában is. Így hagyományos módon meg is tölthetjük a krémsajtos krémmel.
Jó étvágyat!