Hozzávalók
25 dkg puha (szobahőmérsékletű) vaj
18 dkg porcukor
1 vanília rúd kikapart magjai
1 narancs héja
1/2 citrom héja
3 egész tojás
25 dkg túró
25 dkg liszt
1/2 cs (6g) sütőpor
15-20 dkg szilva
1/2 narancs leve
1-2 ek nádcukor
1 kk fahéj
Díszítéshez:
porcukor
narancslé
cukordíszek
narancshéj
Elkészítés
A szilvákat mossuk meg, vágjuk gerezdekre és tegyük egy tálba. szórjuk meg ízlés szerint nádcukorral, fahéjjal és öntsünk rá narancslevet. hagyjuk legalább 15-20 percig állni.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A vajat a porcukorral - robotgép segítségével - keverjük habosra. adjuk hozzá a vaníliát, reszeljük bele a narancs és a citrom héját. egyenként adagoljuk hozzá a tojásokat, úgy hogy mindegyiket jól dolgozzuk el a tésztában. majd mehet hozzá a túró is. egy másik tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral és adjuk a tésztához.
Egy hosszúkás sütőforma aljában szépen rendezzük el a szilva darabokat és szórjunk még rá egy kevés nádcukrot. rákanalazzuk a tésztát és egyenletesen elsimítjuk.
Sütőbe téve kb. 45 perc alatt készre sütjük. (tűpróbáig)
Hagyjuk hűlni a formában, majd borítsuk egy tálra.
Ha díszíteni szeretnénk, hagyjuk teljesen kihűlni. a díszítéshez használhatunk cukormázat, amihez a porcukrot annyi narancslével keverjük össze, hogy sűrű, tejfölszerű állagot kapjunk. ezzel csíkozzuk a sütemény tetejét. szórhatunk még rá különböző cukordíszeket és narancshéj darabokat is.
TIPP:
- ha szitán áttörjük a túrót, akkor simább állagú lesz a süteményünk (kevésbé látszanak benne a kis túró darabok)
- én gyönyörű, kerekded, pirosas húsú szilvát használtam, amitől csodaszép színe lett a sütinek
Jó étvágyat!