top of page

Narancsos-szilvás sütemény

Elkészítési idő

25 perc

Sütési idő

40-45 perc

Adag

20x24 cm forma

Szint

Kezdő

Hozzávalók

25 dkg puha (szobahőmérsékletű) vaj

18 dkg porcukor

1 vanília rúd kikapart magjai

1 narancs héja

1/2 citrom héja

3 egész tojás

25 dkg túró

25 dkg liszt

1/2 cs (6g) sütőpor

​15-20 dkg szilva

1/2 narancs leve

1-2 ek nádcukor

1 kk fahéj


Díszítéshez:

porcukor

narancslé

cukordíszek

narancshéj

Elkészítés

A szilvákat mossuk meg, vágjuk gerezdekre és tegyük egy tálba. szórjuk meg ízlés szerint nádcukorral, fahéjjal és öntsünk rá narancslevet. hagyjuk legalább 15-20 percig állni.

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A vajat a porcukorral - robotgép segítségével - keverjük habosra. adjuk hozzá a vaníliát, reszeljük bele a narancs és a citrom héját. egyenként adagoljuk hozzá a tojásokat, úgy hogy mindegyiket jól dolgozzuk el a tésztában. majd mehet hozzá a túró is. egy másik tálban keverjük össze a lisztet a sütőporral és adjuk a tésztához.

Egy hosszúkás sütőforma aljában szépen rendezzük el a szilva darabokat és szórjunk még rá egy kevés nádcukrot. rákanalazzuk a tésztát és egyenletesen elsimítjuk.

Sütőbe téve kb. 45 perc alatt készre sütjük. (tűpróbáig)

Hagyjuk hűlni a formában, majd borítsuk egy tálra.

Ha díszíteni szeretnénk, hagyjuk teljesen kihűlni. a díszítéshez használhatunk cukormázat, amihez a porcukrot annyi narancslével keverjük össze, hogy sűrű, tejfölszerű állagot kapjunk. ezzel csíkozzuk a sütemény tetejét. szórhatunk még rá különböző cukordíszeket és narancshéj darabokat is.


TIPP:

- ha szitán áttörjük a túrót, akkor simább állagú lesz a süteményünk (kevésbé látszanak benne a kis túró darabok)

- én gyönyörű, kerekded, pirosas húsú szilvát használtam, amitől csodaszép színe lett a sütinek

Jó étvágyat!



bottom of page