Hozzávalók
Hozzávalók (20 cm átmérőjű, magas tortához):
tésztához:
22,5 dkg liszt
12 dkg vaj
22 dkg porcukor
1 csipet só
kb. 0,5 dl víz
Töltelékhez:
62,5 dkg (Philadelphia) krémsajt
10 dkg cukor
3 tojás
2 rúd vanília kikapart magjai
1 citrom héja
Tetejére:
20 dkg tejföl (zsíros)
2 dkg porcukor
1 rúd vanília kikapart magjai
Elkészítés
A lisztet elmorzsoljuk a hideg, de nem kemény vajjal. Hozzáadjuk a porcukrot, a sót és kis adagokban a vizet is. Határozott, gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a tésztát. Fóliába csomagolva, hűtőben pihentetjük kb. 15-20 percig.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
A pihentetett tésztát nyújtsuk vékonyra és rendezzük el a tortaformában úgy, hogy az oldalán is legyen. Vaksütéses módszerrel (a tésztára sütőpaprít, majd valamilyen süthető nehezéket teszünk, ami lehet pl. száraz bab, lencse, rizs, stb.) 15-18 percig sütjük. Majd levesszük róla a nehezéket és még 3-5 percre visszatesszük a sütőbe.
Amíg a tészta sül, keverjük össze a tölteléket. Ehhez a krémsajtot kikeverjük a cukorral, a vaníliával és a reszelt citromhéjjal. Hozzáadjuk a tojásokat is.
Az elkészült krémsajtos keveréket a már hűlt tésztaalapba öntjük. A sütő hőmérsékletét levesszük 160 fokra és a tortát kb. 40-50 percig sütjük.
Ha kész, kivesszük a sütőből és 10 percet pihentetjük, majd a cukorral és vaníliával kikevert telföllel megkenjük a tetejét. Még kb. 10-15 percre visszatesszük a sütőbe.
Tálalás előtt teljesen hűtsük le.
Kínálhatunk mellé gyümölcsöket, gyümölcsszószokat vagy akár karamell szószt is.
TIPP:
- A tésztához használt víz mennyisége sok mindentől függ, így lehet, hogy kevesebb vagy több kell belőle ahhoz, hogy egy sima felületű tésztát kapjunk. Ezért érdemes kisebb adagokban hozzákeverni a tésztához.
- A tészta alapot egy nappal előre is elkészíthetjük.
- A sajttorta alapjául választhatunk kekszes alapot is.
- Fontos, hogy a krémsajtos keveréket ne verjük fel, minél kevesebb levegő legyen benne, így kisebb az esély, hogy megreped sütés közben.