top of page

New York sajttorta

Elkészítési idő

15 perc + pihentetés

Sütési idő

75-80 perc

Adag

20 cm tortához

Szint

Haladó

Hozzávalók

Hozzávalók (20 cm átmérőjű, magas tortához):

tésztához:

22,5 dkg liszt

12 dkg vaj

22 dkg porcukor

1 csipet só

kb. 0,5 dl víz


Töltelékhez:

62,5 dkg (Philadelphia) krémsajt

10 dkg cukor

3 tojás

2 rúd vanília kikapart magjai

1 citrom héja


Tetejére:

20 dkg tejföl (zsíros)

2 dkg porcukor

1 rúd vanília kikapart magjai

Elkészítés

A lisztet elmorzsoljuk a hideg, de nem kemény vajjal. Hozzáadjuk a porcukrot, a sót és kis adagokban a vizet is. Határozott, gyors mozdulatokkal összedolgozzuk a tésztát. Fóliába csomagolva, hűtőben pihentetjük kb. 15-20 percig.

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.

A pihentetett tésztát nyújtsuk vékonyra és rendezzük el a tortaformában úgy, hogy az oldalán is legyen. Vaksütéses módszerrel (a tésztára sütőpaprít, majd valamilyen süthető nehezéket teszünk, ami lehet pl. száraz bab, lencse, rizs, stb.) 15-18 percig sütjük. Majd levesszük róla a nehezéket és még 3-5 percre visszatesszük a sütőbe.

Amíg a tészta sül, keverjük össze a tölteléket. Ehhez a krémsajtot kikeverjük a cukorral, a vaníliával és a reszelt citromhéjjal. Hozzáadjuk a tojásokat is.

Az elkészült krémsajtos keveréket a már hűlt tésztaalapba öntjük. A sütő hőmérsékletét levesszük 160 fokra és a tortát kb. 40-50 percig sütjük.

Ha kész, kivesszük a sütőből és 10 percet pihentetjük, majd a cukorral és vaníliával kikevert telföllel megkenjük a tetejét. Még kb. 10-15 percre visszatesszük a sütőbe.

Tálalás előtt teljesen hűtsük le.

Kínálhatunk mellé gyümölcsöket, gyümölcsszószokat vagy akár karamell szószt is.

TIPP:

- A tésztához használt víz mennyisége sok mindentől függ, így lehet, hogy kevesebb vagy több kell belőle ahhoz, hogy egy sima felületű tésztát kapjunk. Ezért érdemes kisebb adagokban hozzákeverni a tésztához.

- A tészta alapot egy nappal előre is elkészíthetjük.

- A sajttorta alapjául választhatunk kekszes alapot is.

- Fontos, hogy a krémsajtos keveréket ne verjük fel, minél kevesebb levegő legyen benne, így kisebb az esély, hogy megreped sütés közben.
bottom of page