Hozzávalók
Hozzávalók (kb. 4 db 8 cm átmérőjű tálkához):
3 dl tejszín (min. 30%-os)
2 dl zsíros tej (3,5%-os)
6 tojássárgája
6 dkg kristálycukor + 4-5 ek a tetejére
1 rúd vanília
2 passió gyümölcs
Elkészítés
A sütőt 150 fokra melegítjük elő. A passió gyümölcsök húsát kikaparjuk egy tálkába.
A tejet és a tejszínt melegítsük fel a vanília kikapart magjaival, és dobjuk bele a rudat is. Majd hagyjuk kicsit állni.
A tojássárgákat a cukorral jól elkeverjük, és fokozatosan hozzáadjuk a vaníliás keveréket. Végül mehet bele a passió gyümölcs húsa is.
Kis (lapos) tálkákba öntjük és egy mélyebb tepsibe rakjuk mindet. Annyi vizet öntünk a tepsibe, hogy a tálkákat kb. félig ellepje. Betesszük a sütőbe és kb. 40-50 percig sütjük, amíg a krém megszilárdul, de még egy kicsit remegős állagú.
Hagyjuk a krémet kihűlni.
Tálalás előtt, a kihűlt krém tetejét egyenletesen befedjük kristálycukorral. Karamellpisztollyal addig melegítjük, amíg a cukor megolvad és karamellizálódik. Megvárjuk, míg a karamell réteg kihűl és megkeményedik, majd tálaljuk.
TIPP:
- Próbáljuk meg minél kevésbé habosra keverni a krémet.
- A tálkákba öntés előtt még átszűrhetjük a folyékony krémet, így elkerülhetjük, hogy az esetleg véletlenül kicsapódott részek is belekerüljenek.
- Karamellpisztolyt (vagy szakács fáklyát) már sok helyen lehet kapni és érdemes beszerezni, mert még sok izgalmas dologra használhatjuk a konyhában.
- Fontos, hogy a karamellt a tetejére ne sütőben süssük, mert akkor tönkretesszük a krém puding szerű, krémes állagát.