top of page

Pisztáciás-cseresznyés pite

Elkészítési idő

10 perc + pihentetés

Sütési idő

15-20 perc

Adag

3 kis pite vagy 1 nagy

Szint

Közép haladó

Hozzávalók

Hozzávalók (3db 12cm-es vagy 1 nagy pite formához):

25 dkg liszt

10 dkg hideg vaj

10 dkg porcukor

1 egész tojás

kb. 60 dkg magozott cseresznye

3 ek nádcukor

1 citrom reszelt héja

1 kk fahéj

5-6 dkg darált pisztácia

1 tojás a kenéshez

Elkészítés

A tésztához összemorzsoljuk a lisztet a hideg vajjal és a porcukorral. Ha már morzsás állagú, hozzáadjuk a tojást és gyors mozdulatokkal gombóccá formáljuk. Fóliába csomagolva, hűtőben legalább fél órát pihentetjük.

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. ha nem tapadásmentes a tortaformánk, vajazzuk ki.

A pihentetett tésztát 3-4 mm vékonyra nyújtjuk és a formáknak megfelelő méretű köröket vágunk ki belőle. elrendezzük őket a formákban. a tésztára szórunk 1 kis kanál pisztáciát, majd ráhalmozzuk a kimagozott cseresznyéket. ezt megszórjuk nádcukorral, fahéjjal, reszelt citromhéjjal és a tetejére is jöhet egy kevés pisztácia.

A megmaradt tésztát összegyúrjuk, kinyújtjuk és hosszú csíkokat vágunk belőle vagy különböző formákat szúrunk ki. ezeket a tészta darabokat elrendezzük a piték tetején, majd lekenjük őket felvert tojással.

Kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük őket.

Hagyjuk a formákban kihűlni. tálaláskor szórjuk meg őket porcukorral.


TIPP:

- fontos, hogy a tésztához hideg alapanyagokkal dolgozzunk és hogy ne gyúrjuk sokáig, mert így lesz könnyű, ropogós.

- ne ijedjünk meg, ha elszakad a tésztánk, nyugodtan nyomkodjuk össze az ujjunkkal a szakadásokat. vagy ha nem lett megfelelő méretű a tészta, akkor kipótolhatjuk kisebb darabokkal.

- a tésztát előre is elkészíthetjük, hűtőben akár egy hétig is eláll.

- a cseresznyéket előre is befűszerezhetjük.

Jó étvágyat!




bottom of page