Hozzávalók
Hozzávalók (3db 12cm-es vagy 1 nagy pite formához):
25 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
1 egész tojás
kb. 60 dkg magozott cseresznye
3 ek nádcukor
1 citrom reszelt héja
1 kk fahéj
5-6 dkg darált pisztácia
1 tojás a kenéshez
Elkészítés
A tésztához összemorzsoljuk a lisztet a hideg vajjal és a porcukorral. Ha már morzsás állagú, hozzáadjuk a tojást és gyors mozdulatokkal gombóccá formáljuk. Fóliába csomagolva, hűtőben legalább fél órát pihentetjük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. ha nem tapadásmentes a tortaformánk, vajazzuk ki.
A pihentetett tésztát 3-4 mm vékonyra nyújtjuk és a formáknak megfelelő méretű köröket vágunk ki belőle. elrendezzük őket a formákban. a tésztára szórunk 1 kis kanál pisztáciát, majd ráhalmozzuk a kimagozott cseresznyéket. ezt megszórjuk nádcukorral, fahéjjal, reszelt citromhéjjal és a tetejére is jöhet egy kevés pisztácia.
A megmaradt tésztát összegyúrjuk, kinyújtjuk és hosszú csíkokat vágunk belőle vagy különböző formákat szúrunk ki. ezeket a tészta darabokat elrendezzük a piték tetején, majd lekenjük őket felvert tojással.
Kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük őket.
Hagyjuk a formákban kihűlni. tálaláskor szórjuk meg őket porcukorral.
TIPP:
- fontos, hogy a tésztához hideg alapanyagokkal dolgozzunk és hogy ne gyúrjuk sokáig, mert így lesz könnyű, ropogós.
- ne ijedjünk meg, ha elszakad a tésztánk, nyugodtan nyomkodjuk össze az ujjunkkal a szakadásokat. vagy ha nem lett megfelelő méretű a tészta, akkor kipótolhatjuk kisebb darabokkal.
- a tésztát előre is elkészíthetjük, hűtőben akár egy hétig is eláll.
- a cseresznyéket előre is befűszerezhetjük.
Jó étvágyat!