Hozzávalók
40 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
2 dkg cukor
só
1 tk citromlé
0,5 dl rum
1 dl tejföl
4 db tojássárgája
olaj
Porcukor és lekvár a tálaláshoz
Elkészítés
A lisztet egy tálba szitáljuk és elkeverjük benne a cukrot és a sót, majd elmorzsoljuk a vajjal. hozzáadjuk a tojások sárgáját, a rumot, a citrom levet és annyi tejfölt, hogy közepes keménységű tésztát kapjuk. ha összegyúrtuk hideg helyen pihentessük 10 percet.
Nyújtsuk ki a tésztát 3-4 mm vékonyra és 3 különböző méretű, köralakú kiszúróval szaggasunk ki belőle egyenlő mennyiségű kört mindegyik méretből. (pl. 10 kicsi, 10 közepes és 10 nagy) mindegyik kört a közepe irányában metszük be 4-5 helyen, arányos távolságra egymástól, de úgy, hogy a közepe ne legyen bevágva.
Helyezünk egymásra 3 különböző nagyságú tésztakört úgy, hogy felülre kerüljön a legkisebb méret. az összeillesztésnél mártsuk az ujjunkat egy tojásfehéréjébe és kenjük meg vele a tészták közepét, majd az egészet nyomjuk középen össze. (a tojásfehérje segít egyben tartani őket sütés közben.)
Melegítsük fel egy lábasban olajat. készítsünk elő egy tálat törlőpapírral kibélelve, amibe majd kiszedjük a megsült fánkokat. ha már elég meleg, de még nem forró, kezdjük el kis adagokban kisütni a rózsafánkokat.
Ha kisültek, hagyjuk kicsit lecsepegni őket, majd szórjuk még melegen porcukorral. lekvárral kínáljuk.
TIPP:
- egy kis darab tésztával ellenőrizhetjük az olaj hőfokát. akkor jó, ha a tésztadarab elkezd sülni, de ben ég meg hirtelen.
- ha habzik az olaj, az azt jelzi, hogy lehűlt, így várjuk a következő adag sütésével addig, amíg újra fel nem forrósodik.
Jó étvágyat!