top of page

Rózsafánk

Elkészítési idő

15-20 perc + sütés

Sütési idő

Adag

4-6 főre

Szint

Haladó

Hozzávalók

40 dkg liszt

10 dkg hideg vaj

2 dkg cukor

1 tk citromlé

0,5 dl rum

1 dl tejföl

4 db tojássárgája

olaj


Porcukor és lekvár a tálaláshoz

Elkészítés

A lisztet egy tálba szitáljuk és elkeverjük benne a cukrot és a sót, majd elmorzsoljuk a vajjal. hozzáadjuk a tojások sárgáját, a rumot, a citrom levet és annyi tejfölt, hogy közepes keménységű tésztát kapjuk. ha összegyúrtuk hideg helyen pihentessük 10 percet.

Nyújtsuk ki a tésztát 3-4 mm vékonyra és 3 különböző méretű, köralakú kiszúróval szaggasunk ki belőle egyenlő mennyiségű kört mindegyik méretből. (pl. 10 kicsi, 10 közepes és 10 nagy) mindegyik kört a közepe irányában metszük be 4-5 helyen, arányos távolságra egymástól, de úgy, hogy a közepe ne legyen bevágva.

Helyezünk egymásra 3 különböző nagyságú tésztakört úgy, hogy felülre kerüljön a legkisebb méret. az összeillesztésnél mártsuk az ujjunkat egy tojásfehéréjébe és kenjük meg vele a tészták közepét, majd az egészet nyomjuk középen össze. (a tojásfehérje segít egyben tartani őket sütés közben.)


Melegítsük fel egy lábasban olajat. készítsünk elő egy tálat törlőpapírral kibélelve, amibe majd kiszedjük a megsült fánkokat. ha már elég meleg, de még nem forró, kezdjük el kis adagokban kisütni a rózsafánkokat.

Ha kisültek, hagyjuk kicsit lecsepegni őket, majd szórjuk még melegen porcukorral. lekvárral kínáljuk.


TIPP:

- egy kis darab tésztával ellenőrizhetjük az olaj hőfokát. akkor jó, ha a tésztadarab elkezd sülni, de ben ég meg hirtelen.

- ha habzik az olaj, az azt jelzi, hogy lehűlt, így várjuk a következő adag sütésével addig, amíg újra fel nem forrósodik.


Jó étvágyat!bottom of page