top of page

Ribizlis-mandulakrémes pite

Elkészítési idő

15 perc

Sütési idő

40-55 perc

Adag

23 cm formához

Szint

Közép haladó

Hozzávalók

Tésztához:

15 dkg liszt

10 dkg hideg vaj

5 dkg kristálycukor


Mandulakrémhez:

20 dkg mandulaliszt

3 dkg liszt

1 nagy csipet só

20 dkg vaj

20 dkg kristálycukor

4 egész tojás

1 ek ribizli lekvár

18-20 dkg piros ribizli

Elkészítés

A sütőt 180 fokra melegítjük elő.

Előkészítünk egy 24 cm átmérőjű pite formát. ha nem tapadásmentes, akkor vékonyan kivajazzuk.

A linzerhez az alapanyagokat összemorzsoljuk és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd egyenletesen belenyomkodjuk a pite formába.

10-12 percig sütjük, majd hagyjuk kicsit hűlni.

A mandulakrémhez egy tálban összekeverjük a mandulalisztet a búzaliszttel és a sóval. Egy másik edényben - robotgép segítségével - habosra keverjük a vajat a cukorral, majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat is. minden tojást jól dolgozzunk el. végül mehet hozzá a mandulalisztes keverék is.

Az elősütött linzer alapot megkenjük egy kevés ribizli lekvárral, majd rásimítjuk a mandulakrémet.

A tetejét megszórjuk ribizlivel. a 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük.

kihűlve fogyasszuk. tálaláskot szórjuk meg porcukorral és aprított mentalevelekkel. Adhatunk hozzá friss ribizli szemeket is.


TIPP:

- ne ijedjünk meg, ha nem áll össze teljesen a linzer tésztánk. egyszerűen csak nyomkodjuk a formába a tésztát.

- ha nincs mandulalisztünk, akkor daráljunk össze egész (hámozott) mandulát.

- a linzerhez mindenképpen hideg vajat használjunk, viszont a mandulakrémhez célszerűbb szobahőmérsékletű vajjal dolgozni.

- ribizli lekvár helyett használhatunk más ízű lekvárt vagy dzsemet is. a legjobb, ha valamilyen savanykás jellegűvel helyettesítjük.


Jó étvágyat!



bottom of page