
Hozzávalók
Tésztához:
15 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
5 dkg kristálycukor
Mandulakrémhez:
20 dkg mandulaliszt
3 dkg liszt
1 nagy csipet só
20 dkg vaj
20 dkg kristálycukor
4 egész tojás
1 ek ribizli lekvár
18-20 dkg piros ribizli
Elkészítés
A sütőt 180 fokra melegítjük elő.
Előkészítünk egy 24 cm átmérőjű pite formát. ha nem tapadásmentes, akkor vékonyan kivajazzuk.
A linzerhez az alapanyagokat összemorzsoljuk és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd egyenletesen belenyomkodjuk a pite formába.
10-12 percig sütjük, majd hagyjuk kicsit hűlni.
A mandulakrémhez egy tálban összekeverjük a mandulalisztet a búzaliszttel és a sóval. Egy másik edényben - robotgép segítségével - habosra keverjük a vajat a cukorral, majd egyenként hozzákeverjük a tojásokat is. minden tojást jól dolgozzunk el. végül mehet hozzá a mandulalisztes keverék is.
Az elősütött linzer alapot megkenjük egy kevés ribizli lekvárral, majd rásimítjuk a mandulakrémet.
A tetejét megszórjuk ribizlivel. a 180 fokos sütőben 30-40 perc alatt készre sütjük.
kihűlve fogyasszuk. tálaláskot szórjuk meg porcukorral és aprított mentalevelekkel. Adhatunk hozzá friss ribizli szemeket is.
TIPP:
- ne ijedjünk meg, ha nem áll össze teljesen a linzer tésztánk. egyszerűen csak nyomkodjuk a formába a tésztát.
- ha nincs mandulalisztünk, akkor daráljunk össze egész (hámozott) mandulát.
- a linzerhez mindenképpen hideg vajat használjunk, viszont a mandulakrémhez célszerűbb szobahőmérsékletű vajjal dolgozni.
- ribizli lekvár helyett használhatunk más ízű lekvárt vagy dzsemet is. a legjobb, ha valamilyen savanykás jellegűvel helyettesítjük.
Jó étvágyat!
