top of page

Sós karamellás csokoládé torta

Elkészítési idő

30 perc + hűtés

Sütési idő

20-30 perc

Adag

20 cm tortához

Szint

Haladó

Hozzávalók

Hozzávalók (20 cm átmérőjű tortához):

Tészta:

6 tojássárgája

6 tojásfehérje

12 dkg cukor

12 dkg liszt

2 dkg kakaópor (cukrozatlan)

3 dkg olvasztott vaj

1 csipet só


Krém:

25 dkg kristálycukor

15 dkg fehércsoki

5 dl habtejszín

1 kk só (ízlés szerint)

Elkészítés

Kezdjük a krém elkészítésével. Egy kis edényben felmelegítjük a tejszínt. A fehércsokit darabokra törjük.

A cukrot egy lábasban egyenletesen, sötét barnára karamellizáljuk. Levesszük a tűzről és hozzáöntjük a meleg tejszínt. (Vigyázzunk vele, mert ilyenkor felhabzik!) Kevergessük, amíg egynemű nem lesz. Adjuk hozzá a fehércsokit és addig keverjük, amíg teljesen felolvad benne. Végül a sóval ízesítjük.

Teljesen hűtsük le, majd hűtőbe téve hagyjuk 1-2 órán keresztül dermedni.

A sütőt 180 fokra melegítjük elő. A tortaformát kivajazzuk és vékonyan kilisztezzük. (Ha szilikon formát használunk, ez nem szükséges.)

A lisztet a kakaóval egy tálba szitáljuk. A tojásfehérjét egy csipet sóval habbá verjük.

A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral. Ebbe forgatjuk bele óvatos mozdulatokkal a tojásfehérje habot. Gyors mozdulatokkal belekeverjük a kakaós liszt keveréket és végül az olvasztott vajat is. Beleöntjük az előkészített formába és kb. 20-30 perc alatt készre sütjük. Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni.

A torta összeállításához vágjuk 4 egyenlő vastag részre a tésztát. A kihűlt krémet robotgéppel, alacsony fokozaton habosítsuk fel. Minden réteget kenjünk meg a krémmel és hagyjunk a tetejére, illetve a torta oldalára is belőle.

Tetejét díszíthetjük trüffel golyókkal, csoki forgácsokkal és vaj karemellel.


TIPP:

- A karamell krémet már előző nap elkészíthetjük.

- Ha megoldható, süssük két formában a piskótát. Így gyorsabban megsül, és könnyebb dolgunk lesz a tésztalapok kettévágásánál is.



bottom of page