Hozzávalók
Hozzávalók (20 cm átmérőjű tortához):
Tészta:
6 tojássárgája
6 tojásfehérje
12 dkg cukor
12 dkg liszt
2 dkg kakaópor (cukrozatlan)
3 dkg olvasztott vaj
1 csipet só
Krém:
25 dkg kristálycukor
15 dkg fehércsoki
5 dl habtejszín
1 kk só (ízlés szerint)
Elkészítés
Kezdjük a krém elkészítésével. Egy kis edényben felmelegítjük a tejszínt. A fehércsokit darabokra törjük.
A cukrot egy lábasban egyenletesen, sötét barnára karamellizáljuk. Levesszük a tűzről és hozzáöntjük a meleg tejszínt. (Vigyázzunk vele, mert ilyenkor felhabzik!) Kevergessük, amíg egynemű nem lesz. Adjuk hozzá a fehércsokit és addig keverjük, amíg teljesen felolvad benne. Végül a sóval ízesítjük.
Teljesen hűtsük le, majd hűtőbe téve hagyjuk 1-2 órán keresztül dermedni.
A sütőt 180 fokra melegítjük elő. A tortaformát kivajazzuk és vékonyan kilisztezzük. (Ha szilikon formát használunk, ez nem szükséges.)
A lisztet a kakaóval egy tálba szitáljuk. A tojásfehérjét egy csipet sóval habbá verjük.
A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral. Ebbe forgatjuk bele óvatos mozdulatokkal a tojásfehérje habot. Gyors mozdulatokkal belekeverjük a kakaós liszt keveréket és végül az olvasztott vajat is. Beleöntjük az előkészített formába és kb. 20-30 perc alatt készre sütjük. Ha kész, hagyjuk teljesen kihűlni.
A torta összeállításához vágjuk 4 egyenlő vastag részre a tésztát. A kihűlt krémet robotgéppel, alacsony fokozaton habosítsuk fel. Minden réteget kenjünk meg a krémmel és hagyjunk a tetejére, illetve a torta oldalára is belőle.
Tetejét díszíthetjük trüffel golyókkal, csoki forgácsokkal és vaj karemellel.
TIPP:
- A karamell krémet már előző nap elkészíthetjük.
- Ha megoldható, süssük két formában a piskótát. Így gyorsabban megsül, és könnyebb dolgunk lesz a tésztalapok kettévágásánál is.