top of page

Sós karamell hab

Elkészítési idő

15 perc + hűtés

Sütési idő

Adag

6-8 adag

Szint

Közép haladó

Hozzávalók

20 dkg kristálycukor

4 dl habtejszín

10 dkg fehércsoki

1/2-1 kk só

12 dkg tejszínhab

Elkészítés

Egy kis edényben felmelegítjük a tejszínt. A fehércsokit darabokra törjük.

A cukrot egy lábasban elkezdjük karamellizálni. Ha a cukor már egyenletesen, sötét barnára karamellizálódott, levesszük a tűzről és hozzáöntjük a meleg tejszínt. Vigyázzunk vele, mert ilyenkor felhabzik! Kevergessük, amíg egynemű nem lesz. Adjuk hozzá a fehércsoki és addig keverjük, amíg elolvad benne. Végül ízesítsük a sóval.

Teljesen hűtsük le, majd hűtőbe téve hagyjuk jól megdermedni. (Min. 1-2 óra kell neki.)

A kihűlt krémet robotgéppel, alacsony fokozaton kihabosítjuk. Ezután óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot.

Poharakba adagoljuk és találás előtt még visszatesszük a hűtőbe legalább fél órára.


TIPP:

- A forró karamellel nagyon vigyázzunk, mert komoly sérüléseket okozhat!

- A sót ízlés szerint adagoljuk hozzá.

- Legyünk türelmesek a kihabosítással és tényleg nagyon alacsony fokozaton végezzük.

- Ezt a sós karamellt akár 3 különböző formában is használhatjuk: a lehűlt karamell habosítás nélkül is remek kekszek, sütemények, palacsinta töltéséhez vagy öntetként pohárkrémekhez. Kihabosítás után pedig nagyszerű lesz tortákhoz is. Sőt ha lefagyasztjuk szuper parfé lesz belőle. :)




bottom of page