Hozzávalók
20 dkg kristálycukor
4 dl habtejszín
10 dkg fehércsoki
1/2-1 kk só
12 dkg tejszínhab
Elkészítés
Egy kis edényben felmelegítjük a tejszínt. A fehércsokit darabokra törjük.
A cukrot egy lábasban elkezdjük karamellizálni. Ha a cukor már egyenletesen, sötét barnára karamellizálódott, levesszük a tűzről és hozzáöntjük a meleg tejszínt. Vigyázzunk vele, mert ilyenkor felhabzik! Kevergessük, amíg egynemű nem lesz. Adjuk hozzá a fehércsoki és addig keverjük, amíg elolvad benne. Végül ízesítsük a sóval.
Teljesen hűtsük le, majd hűtőbe téve hagyjuk jól megdermedni. (Min. 1-2 óra kell neki.)
A kihűlt krémet robotgéppel, alacsony fokozaton kihabosítjuk. Ezután óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot.
Poharakba adagoljuk és találás előtt még visszatesszük a hűtőbe legalább fél órára.
TIPP:
- A forró karamellel nagyon vigyázzunk, mert komoly sérüléseket okozhat!
- A sót ízlés szerint adagoljuk hozzá.
- Legyünk türelmesek a kihabosítással és tényleg nagyon alacsony fokozaton végezzük.
- Ezt a sós karamellt akár 3 különböző formában is használhatjuk: a lehűlt karamell habosítás nélkül is remek kekszek, sütemények, palacsinta töltéséhez vagy öntetként pohárkrémekhez. Kihabosítás után pedig nagyszerű lesz tortákhoz is. Sőt ha lefagyasztjuk szuper parfé lesz belőle. :)