Hozzávalók
Hozzávalók (24 cm-es formához):
Tészta:
22 dkg liszt
15 dkg hideg vaj
7,5 dkg porcukor
1-2 ek tej
Krém:
30 dkg túró
20 dkg mascarpone
20 dkg porcukor
25 dkg tejföl (20%-os)
9 dkg étkezési keményítő
5 dl tej
2 tojás
1 citrom héja
1 rúd vanília
Tetejére:
50 dkg eper
Elkészítés
A tésztához a lisztet a vajjal összemorzsoljuk, hozzáadjuk a porcukrot és kevés tejjel, gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. fóliába csomagolva legalább fél óráig hűtőben pihentetjük.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. a tésztát vékonyra nyújtjuk, majd vajjal kikent tortaformába helyezzük úgy, hogy az oldalán is legyen tészta. vakon sütéses módszerrel (a tésztára sütőpapírt és sütőbabot helyezünk, ami megakadályozza, hogy felemelkedjen a tészta) kb. 10-12 perc alatt megsütjük. levesszük róla a nehezéket és még 2-3 percig sütjük.
Amíg hűl a tészta, a krém hozzávalóit robotgéppel összekeverjük. az egészet a tésztára öntjük, vigyázva, hogy csak a tészta pereméig töltsük meg. 180 fokon kb. 60-70 percig sütjük.
A formában hagyjuk kihűlni (ne lepődjünk meg, a korábban megemelkedett töltelék teljesen öszeesik, de ez természetes). hidegen, az eperrel tálaljuk.
TIPP:
Az eperből 3-4 ek barna cukor és pár csepp citromlé hozzáadásával szirupot főzünk, és ezzel leöntve kínáljuk a tortát.
Jó étvágyat!