Hozzávalók
35 dkg szeder
1 tk barna cukor
1 ek citromlé
3 ek creme de cassis (feketeribizli likőr) - opcionális
1 ek kukoricakeményítő
3 nagy tojás fehérje
csipet só
10 dkg kristálycukor
kevés vaj a tálkák kikenéséhez
Elkészítés
A szedret egy kis lábasban összefőzzük a cukorral és a citromlével. hozzáadjuk a likőrt is, de ez el is hagyható. addig főzzük, amíg a szeder darabjaira esik szét, ami kb. 4-5 perc. A főzéskor képződött léből kiveszünk 1-2 kanállal egy kis tálkába és elkeverjük benne a keményítőt, majd az egészet visszaöntjük a szederhez. Átkavarjuk és 1-2 percig főzzük, amíg besűrűsödik. hagyjuk kihűlni.
A sütőt melegítsük elő 190 fokra.
6 db kis szuflé formát vagy egy nagyot vékonyan vajazzunk ki.
A tojásfehérjét verjük habbá a csipet sóval. ha már kezd keményedni a hab, adjuk hozzá kis adagokban/evőkanalanként a cukrot, úgy hogy mindegyik adag között folyamatosan verjük a habot, hogy a cukor teljesen elolvadjon benne. egy habcsók alaphoz hasonló állagú habot kapunk. keverjük bele a kihűlt szederpürét.
Töltsük meg a formákat, majd tegyük az előmelegített sütőbe kb. 8-10 percre. ezalatt szépen megemelkedik.
Még melegen tálaljuk. (bár hidegen sem rossz, csak összeesik. :))
TIPP:
Én csak kevés cukrot adok a szederhez, mert a tojáshab éppen elég édes, így együtt nem lesz nagyon émelyítő. de hozzáteszem én nem vagyok nagyon édesszájú, így ha kicsit fanyar a szedrünk vagy kifejezetten az édes ízek szerelmesei vagyunk, akkor lehet bele tenni még, ízlés szerint.
Jó étvágyat!