top of page

Szeder szuflé

Elkészítési idő

10-15 perc

Sütési idő

8-10 perc

Adag

6 adag

Szint

Közép haladó

Hozzávalók

35 dkg szeder

1 tk barna cukor

1 ek citromlé

3 ek creme de cassis (feketeribizli likőr) - opcionális

1 ek kukoricakeményítő

3 nagy tojás fehérje

csipet só

10 dkg kristálycukor

kevés vaj a tálkák kikenéséhez

Elkészítés

A szedret egy kis lábasban összefőzzük a cukorral és a citromlével. hozzáadjuk a likőrt is, de ez el is hagyható. addig főzzük, amíg a szeder darabjaira esik szét, ami kb. 4-5 perc. A főzéskor képződött léből kiveszünk 1-2 kanállal egy kis tálkába és elkeverjük benne a keményítőt, majd az egészet visszaöntjük a szederhez. Átkavarjuk és 1-2 percig főzzük, amíg besűrűsödik. hagyjuk kihűlni.

A sütőt melegítsük elő 190 fokra.

6 db kis szuflé formát vagy egy nagyot vékonyan vajazzunk ki.

A tojásfehérjét verjük habbá a csipet sóval. ha már kezd keményedni a hab, adjuk hozzá kis adagokban/evőkanalanként a cukrot, úgy hogy mindegyik adag között folyamatosan verjük a habot, hogy a cukor teljesen elolvadjon benne. egy habcsók alaphoz hasonló állagú habot kapunk. keverjük bele a kihűlt szederpürét.

Töltsük meg a formákat, majd tegyük az előmelegített sütőbe kb. 8-10 percre. ezalatt szépen megemelkedik.

Még melegen tálaljuk. (bár hidegen sem rossz, csak összeesik. :))


TIPP:

Én csak kevés cukrot adok a szederhez, mert a tojáshab éppen elég édes, így együtt nem lesz nagyon émelyítő. de hozzáteszem én nem vagyok nagyon édesszájú, így ha kicsit fanyar a szedrünk vagy kifejezetten az édes ízek szerelmesei vagyunk, akkor lehet bele tenni még, ízlés szerint.


Jó étvágyat!



bottom of page