top of page

Szedres-citromos torta

Elkészítési idő

25-30 perc

Sütési idő

20 perc

Adag

20 cm tortához

Szint

Közép haladó

Hozzávalók

Hozzávalók (20 cm átmérőjű tortához):


Tészta:

25 dkg liszt

1 cs sütőpor

csipet só

4 tojás szétválasztva

20 dkg kristálycukor

5 cl víz - kb. 8 ek

1 rúd vanília

1 citrom reszelt héja

15-20 dkg szeder


Krém:

25 dkg mascarpone

2 ek kristálycukor

1 citrom leve és reszelt héja

1 dl tejszín

erdei gyümölcs dzsem

darabolt, sótlan pisztácia

15 dkg szeder

Elkészítés

A sütőt melegítsük elő 180 fokra.

A lisztet keverjük össze a sütőporral és a sóval.

A tojásokat válasszuk szét. a fehérjét verjük kemény habbá. a sárgájához adjuk hozzá a cukrot, a vanília kikapart belsejét, a citrom héját, és fehéredésig keverjük (robotgéppel). adjuk hozzá a vizet is. óvatosan, széles mozdulatokkal forgassuk bele a felvert tojásfehérjét, aztán a lisztet is.

Két 20 cm átmérőjű tortaformában osszuk el a tésztát. mindkettő tetejére szórjuk egyenletesen a szedreket, kicsit belenyomkodva őket a tésztába.

Sütőbe téve kb. 20 perc alatt készre sütjük. (amikor már tisztán jön ki belőle a beleszúrt tű, akkor jó.)

Hagyjuk teljesen kihűlni.

A krémhez keverjük el a mascarponét a reszelt citromhéjjal, a citromlével és 1 ek cukorral. a tejszínt ízesítsük a maradék cukorral és verjük habbá. ezzel lazítsuk a mascarponés krémet.

A torta összeállításához vágjuk félbe a tortalapokat, így 4 tésztalapot kapunk. az első lapot tegyük tortatálra és kenjük meg (bőven) a dzsemmel. mehet rá a másik lap. ennek a tetejét kenjük meg a tejszínes krémmel. a következő lapot szintén dzsemmel kenjük meg, majd a negyedik lapot is ráhelyezve, vonjuk be az egész tortát a tejszínes krémmel.

Tetejét díszítsük szederrel és a vágott pisztáciával, amit a torta oldalára is szórhatunk.


TIPP:

- bár én mindenképpen azt javaslom, hogy 2 formában süssük a tésztát, ha nincs 2 egyforma sütőformánk, megsüthetjük egyben is. ekkor a szedret próbáljuk meg egyenletesen elosztani a tésztában. úgy a legjobb, ha öntünk a formába egy réteg tésztát, arra a szedret és így tovább. a sütési idő a nagyobb mennyiségű tészta miatt megnőhet.

- szerintem a legjobb erdei gyümölcsös dzsemmel, de természetesen ezt nyugodtan variálhatjuk.

- ha nincs pisztáciánk, használhatunk szeletelt mandulát is a díszítéshez.

jó étvágyat!



bottom of page