Hozzávalók
Hozzávalók (20 cm átmérőjű tortához):
Tészta:
25 dkg liszt
1 cs sütőpor
csipet só
4 tojás szétválasztva
20 dkg kristálycukor
5 cl víz - kb. 8 ek
1 rúd vanília
1 citrom reszelt héja
15-20 dkg szeder
Krém:
25 dkg mascarpone
2 ek kristálycukor
1 citrom leve és reszelt héja
1 dl tejszín
erdei gyümölcs dzsem
darabolt, sótlan pisztácia
15 dkg szeder
Elkészítés
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A lisztet keverjük össze a sütőporral és a sóval.
A tojásokat válasszuk szét. a fehérjét verjük kemény habbá. a sárgájához adjuk hozzá a cukrot, a vanília kikapart belsejét, a citrom héját, és fehéredésig keverjük (robotgéppel). adjuk hozzá a vizet is. óvatosan, széles mozdulatokkal forgassuk bele a felvert tojásfehérjét, aztán a lisztet is.
Két 20 cm átmérőjű tortaformában osszuk el a tésztát. mindkettő tetejére szórjuk egyenletesen a szedreket, kicsit belenyomkodva őket a tésztába.
Sütőbe téve kb. 20 perc alatt készre sütjük. (amikor már tisztán jön ki belőle a beleszúrt tű, akkor jó.)
Hagyjuk teljesen kihűlni.
A krémhez keverjük el a mascarponét a reszelt citromhéjjal, a citromlével és 1 ek cukorral. a tejszínt ízesítsük a maradék cukorral és verjük habbá. ezzel lazítsuk a mascarponés krémet.
A torta összeállításához vágjuk félbe a tortalapokat, így 4 tésztalapot kapunk. az első lapot tegyük tortatálra és kenjük meg (bőven) a dzsemmel. mehet rá a másik lap. ennek a tetejét kenjük meg a tejszínes krémmel. a következő lapot szintén dzsemmel kenjük meg, majd a negyedik lapot is ráhelyezve, vonjuk be az egész tortát a tejszínes krémmel.
Tetejét díszítsük szederrel és a vágott pisztáciával, amit a torta oldalára is szórhatunk.
TIPP:
- bár én mindenképpen azt javaslom, hogy 2 formában süssük a tésztát, ha nincs 2 egyforma sütőformánk, megsüthetjük egyben is. ekkor a szedret próbáljuk meg egyenletesen elosztani a tésztában. úgy a legjobb, ha öntünk a formába egy réteg tésztát, arra a szedret és így tovább. a sütési idő a nagyobb mennyiségű tészta miatt megnőhet.
- szerintem a legjobb erdei gyümölcsös dzsemmel, de természetesen ezt nyugodtan variálhatjuk.
- ha nincs pisztáciánk, használhatunk szeletelt mandulát is a díszítéshez.
jó étvágyat!