Hozzávalók
25 dkg zabkeksz
5 dkg olvasztott vaj
50 dkg krémsajt (Philadelphia)
250 ml tejszín
5 dkg kristálycukor
20 dkg fehércsoki
40-50 dkg szeder
10 dkg nádcukor
Elkészítés
A kekszet összetörjük, összekeverjuk az olvasztott vajjal és egy kb. 20x24 cm-es tepsi/forma aljába nyomkodjuk. legalább fél órára hűtőbe tesszük.
A fehércsokit apróra törjük és egy hőálló edényben vízgőz felett megolvasztjuk.
a krémsajtot és a cukrot robotgéppel összekeverjük, majd belecsurgatjuk a megolvadt csokoládét is. a tejszínt habbá verjük és belekeverjük a krémsajtos masszába. A massza felét a keksz rétegre simítjuk, majd egyenletesen elrendezünk rajta kb. 20 dkg szedret. ráhalmozzuk a maradék krémet. Kicsit ütögessük meg a formát, hogy egyenletesen eloszlassuk a krémet és ne maradjanak levegőbuborékok benne. tegyük hűtőbe legalább 4-5 órára, de legjobb egy egész éjszakára.
A megmaradt szedret tegyük egy kis lábasba a nádcukorral és főzzük addig, amíg szirupos nem lesz. hagyjuk kihűlni.
A kihűlt tortán oszlassuk el a szirupos szedret. díszítsük még friss szeder/áfonya/málna darabokkal és friss mentával.
TIPP:
- a legjobb, ha kivehető aljú vagy lekapcsolható oldalú formát használunk, mert így könnyebben ki tudjuk majd venni a szeleteket.
- béleljük ki folpackkal a forma oldalát, így könnyedén le lehet majd húzni róla a tálaláskor
- lefagyasztva nagyszerű jégkrém torta lehet belőle
Jó étvágyat!
Megjegyzés:
- én hosszúkás formában készítettem el ezt az adagot, mivel jégkrém tortának szántam. így valamivel kevesebb kekszet használtam fel és vastagabb is rajta a krém réteg.