Hozzávalók
33-35 dkg szeder
2 ek nádcukor
1/2 rúd vanília vagy 1 kk vanília esszencia
25 dkg mézes keksz vagy amilyen van otthon
7,5 dkg vaj
2,5 dkg fehércsoki
3 lap zselatin
44 dkg görög joghurt
2,5 dl tejszín
1 ek kristály cukor
Elkészítés
Egy kb. 20x20cm-es szögletes tepsit kibélelünk sütőpapírral úgy, hogy az oldalát is fedjük vele.
A kekszet morzsásra törjük. a vajat a fehércsokival együtt vízgőz felett megolvasztjuk és a kekszmorzsára öntjük. jól elkeverjük, majd egyenletesen az előkészített tepsi aljába nyomkodjuk. hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a krémet.
a szedret a nádcukorral és a vanília kikapart magjaival vagy az esszenciával egy kis lábasba tesszük és 8-10 perc alatt sziruposra (sűrűre) főzzük. Néhány szemet tegyünk félre a díszítéshez!
Közben a zselatin lapokat hideg vízbe áztatjuk. ha már megpuhultak a lapok, belekeverjük a már elkészült és még meleg szederbe. (de ekkor már nem főzzük.) hagyjuk hűlni.
A tejszínhez keverjük a cukrot és kemény habbá verjük.
A joghurtot elkeverjük a szederrel és óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot is. Az egészet a kekszes alapra öntjük és elsimítjuk rajta. Hűtőben legalább 3-4 órát - de legjobb egy egész éjszakán át - dermesztjük.
TIPP:
- aki édesszájú, tehet még bele cukrot (csak viszonyításképpen, én nem kifejezetten vagyok az. :))
- ha nem görög joghurtot használunk, egy zselatinlappal többel számoljunk, mert különben nem tartja majd meg a formáját a krém
- a fehércsoki elhagyható, helyettesíthetjük vajjal a mennyiséget
Jó étvágyat!