top of page

Szedres-joghurtos kocka

Elkészítési idő

20 perc + hűtés

Sütési idő

Adag

20x20 cm formához

Szint

Kezdő

Hozzávalók

33-35 dkg szeder

2 ek nádcukor

1/2 rúd vanília vagy 1 kk vanília esszencia

25 dkg mézes keksz vagy amilyen van otthon

7,5 dkg vaj

2,5 dkg fehércsoki

3 lap zselatin

44 dkg görög joghurt

2,5 dl tejszín

1 ek kristály cukor

Elkészítés

Egy kb. 20x20cm-es szögletes tepsit kibélelünk sütőpapírral úgy, hogy az oldalát is fedjük vele.

A kekszet morzsásra törjük. a vajat a fehércsokival együtt vízgőz felett megolvasztjuk és a kekszmorzsára öntjük. jól elkeverjük, majd egyenletesen az előkészített tepsi aljába nyomkodjuk. hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a krémet.

a szedret a nádcukorral és a vanília kikapart magjaival vagy az esszenciával egy kis lábasba tesszük és 8-10 perc alatt sziruposra (sűrűre) főzzük. Néhány szemet tegyünk félre a díszítéshez!

Közben a zselatin lapokat hideg vízbe áztatjuk. ha már megpuhultak a lapok, belekeverjük a már elkészült és még meleg szederbe. (de ekkor már nem főzzük.) hagyjuk hűlni.

A tejszínhez keverjük a cukrot és kemény habbá verjük.

A joghurtot elkeverjük a szederrel és óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot is. Az egészet a kekszes alapra öntjük és elsimítjuk rajta. Hűtőben legalább 3-4 órát - de legjobb egy egész éjszakán át - dermesztjük.


TIPP:

- aki édesszájú, tehet még bele cukrot (csak viszonyításképpen, én nem kifejezetten vagyok az. :))

- ha nem görög joghurtot használunk, egy zselatinlappal többel számoljunk, mert különben nem tartja majd meg a formáját a krém

- a fehércsoki elhagyható, helyettesíthetjük vajjal a mennyiséget

Jó étvágyat!



bottom of page