Hozzávalók
40 dkg liszt
2,5 dkg friss élesztő
6 dkg cukor
1,5 dl langyos tej
2 db kis tojás + 1 db a kenéshez
15 dkg puha vaj
csipetnyi só
15 szem szilva
őrölt fahéj
kb. 6 dkg marcipán (elhagyható)
darált dió
Elkészítés
A lisztet egy nagy tálba szitáljuk és mélyedést alakítunk ki a közepében. Ebbe a mélyedébe morzsoljuk bele az élesztőt, majd hozzáadjuk a cukrot és a langyos tejet. Kézzel kicsit eldolgozzuk a tejben az élesztőt és a cukrot. Befedjük egy kevés liszttel, a tál széléről és hagyjuk felfutni kb. 10 perc alatt. Ezután hozzáadjuk a tojásokat és a kockákra vágott vajat, valamint a sót. Az egészet jól kidagasztjuk, amíg egy fényes, egynemű tésztát nem kapunk. Pici lisztet szórunk a tetejére, lefedjük egy nedves konyharuhával és hagyjuk, hogy a duplájára keljen.
Közben a szilvákat kimagozzuk, megszórjuk őrölt fahéjjal. Esetleg egy kis porcukor is mehet rá, a szilvák érettségétől és az ízlésünktől függően.A marcipánt 15 egyenlő nagyságú darabra vágjuk.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk, óvatosan átgyúrjuk egy kicsit és 15 egyforma darabra vágjuk ezt is. A darabokat kis gombócokká formázzuk, majd kicsit kilapítjuk. Mindegyik gombóc közepébe egy szem szilvát teszünk úgy, hogy a szilva közepébe (a mag helyére) egy marcipán darab is kerüljön. Becsomagoljuk őket és egy sütőpapírral kibélelt torta vagy pite formába tesszük. Tetejüket megkenjük egy felvert tojással és megszórjuk egy kis darált dióval.
A sütőt 180 fokra melegítjük elő. A süteményt kb. 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
TIPP:
- Egy elég lágy tésztát kell, hogy kapjunk a dagasztás után, de a lényeg, hogy összeálljon.- Természetesen használhatunk bármilyen tepsit vagy sütőformát is.
- Nekem óriási szilváim voltak, így csak 11 fért el a pite formámban, de a többi is kisült külön. :)
Az ihletet és a receptet Babette-től kaptam, csak egy picit variáltam rajta. Köszönet érte. :)