Hozzávalók
25 dkg túró
4 tojás (20 dkg)
9 dkg liszt
1 tk (6 g) sütőpor
1 dkg porcukor
csipetnyi só
olaj
Porcukor, lekvár a tálaláshoz
Elkészítés
A túrót a tojással jól elkeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, a sütőport és az ízesítőket is. az elkészült keveréket hagyjuk állni kb. 5 percig.
Közben forrósítsunk fel olajat egy lábasban. (kb. 2-3 ujjnyi legyen az olaj mennyisége.)
Ha felhevült az olaj (egy kis darab tésztával ellenőrizhetjük), mérsékeljük a lábas alatt a hőt, majd 2 kanál vagy egy fagylaltoskanál segítségével szaggasunk egyforma adagokat a masszából az olajba. kb. 4-5 perc alatt - időközben megforgatva őket - készre sütjük. szedjük ki a fánkokat törlőpapírral bélelt tálba. ha lecsöpögtettük őket, még melegen, szórjuk meg őket porcukorral. tálaláskor adhatunk mellé lekvárt.
TIPP:
- egyszerre csak kisebb mennyiségű fánkot süssünk az olajban, mert egyrészt nagyon lehűthetik az olajat, másrészt megnőnek sütés közben
- könnyebb lesz kiszaggatnunk a fánkokat, ha a kanalat vízbe mártjuk előtte
- a porcukrot, amivel megszórjuk a kész fánkokat, ízesíthetjük fahéjjal vagy ízlés szerint más fűszerrel is