top of page

Túrógombóc

Elkészítési idő

20-25 perc

Sütési idő

Adag

4-6 főre

Szint

Kezdő

Hozzávalók

50 dkg túró

2 tojás szétválasztva

2 ek liszt

2 ek búzadara

1 ek cukor

csipetnyi só

zsemlemorzsa

kristálycukor ízlés szerint (opcionális)


Tálaláshoz: tejföl, porcukor, gyümölcs szósz

Elkészítés

A túrót szitán áttörjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a lisztet, a búzadarát, a cukrot, a sót és jól összekeverjük. A tojásfehérjéket lágy habbá verjük, majd óvatosan, hogy ne törjön össze, hozzáadjuk a túrós keverékhez.

Egy lábasban vizet forralunk.

Vizes kézzel gombócokat formálunk a túrómasszából és beletesszük őket a forró vízbe. Ha a gombócok feljönnek a víz felszínére, készen is vannak.

Amíg a gombócok főnek, egy serpenyőben kevés zsiradékon megpirítjuk a zsemlemorzsát és ebbe szedjük a megfőtt gombócokat. Óvatosan átforgatjuk mindet benne és még melegen tálaljuk.

Tálaláshoz kínálhatunk mellé cukrozott, kevés reszelt citromhéjjal ízesített tejfölt.


TIPP:

- Figyeljünk, hogy a főzővíz ne lobogva forrjon, csak gyöngyözve, mert különben széteshetnek a gombócok benne!

- A morzsát még feldobhatjuk egy kevés cukorral. Ha együtt pirítjuk őket, kellemesen karamelles ízt kap.

- Adhatunk mellé még valamilyen piros gyümölcsből (eper,málna, meggy) készült szószt is.





bottom of page