Hozzávalók
50 dkg túró
2 tojás szétválasztva
2 ek liszt
2 ek búzadara
1 ek cukor
csipetnyi só
zsemlemorzsa
kristálycukor ízlés szerint (opcionális)
Tálaláshoz: tejföl, porcukor, gyümölcs szósz
Elkészítés
A túrót szitán áttörjük. Hozzáadjuk a tojások sárgáját, a lisztet, a búzadarát, a cukrot, a sót és jól összekeverjük. A tojásfehérjéket lágy habbá verjük, majd óvatosan, hogy ne törjön össze, hozzáadjuk a túrós keverékhez.
Egy lábasban vizet forralunk.
Vizes kézzel gombócokat formálunk a túrómasszából és beletesszük őket a forró vízbe. Ha a gombócok feljönnek a víz felszínére, készen is vannak.
Amíg a gombócok főnek, egy serpenyőben kevés zsiradékon megpirítjuk a zsemlemorzsát és ebbe szedjük a megfőtt gombócokat. Óvatosan átforgatjuk mindet benne és még melegen tálaljuk.
Tálaláshoz kínálhatunk mellé cukrozott, kevés reszelt citromhéjjal ízesített tejfölt.
TIPP:
- Figyeljünk, hogy a főzővíz ne lobogva forrjon, csak gyöngyözve, mert különben széteshetnek a gombócok benne!
- A morzsát még feldobhatjuk egy kevés cukorral. Ha együtt pirítjuk őket, kellemesen karamelles ízt kap.
- Adhatunk mellé még valamilyen piros gyümölcsből (eper,málna, meggy) készült szószt is.