Hozzávalók
18 dkg étcsokoládé (magas kakaótartalommal)
17,5 dkg puha vaj
12,5 dkg barnacukor
4 tojás
csipetnyi só
1/2 tonkabab
20 dkg őrölt mandula
Tetejére:
10 dkg kristálycukor
2 dkg vaj
1 dl tejszín
vágott mandula
Elkészítés
Egy 18 cm-es kerek tortaformát (ha nem tapadásmenteset használunk) kivajazunk és nagyon vékonyan meglisztezünk. a sütőt 160 fokra előmelegítjük.
A tojásokat ketté választjuk.
A csokoládét kis darabokra törjük, és gőz fölött megolvasztjuk. reszeljük bele a tonkababot, keverjük el és hagyjuk egy kicsit hűlni.
A vajat a cukorral együtt habosra keverjük, és egyessével hozzáadjuk a tojássárgákat, amiket jól elkeverünk benne. majd mehet hozzá az olvasztott csoki és az őrölt mandula. a tojásfehérjét egy csipet sóval habbá verjük és kb. az egyharmadát hozzáadjuk a csokis masszához, határozott mozdulatokkal fellazítjuk vele, majd óvatosan beleforgatjuk a többit is.
A keveréket a sütőformába öntjük és kb. 40-45 percig sütjük.
Hagyjuk kihűlni, utánna vegyük csak ki a formából.
A tetejére készíthetünk karamellt: a kristálycukrot (száraz) serpenyőben aranybarnára karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat és a tejszínt is. Addig melegítjük, amíg egynemű lesz és ha kész, a kihűlt torta tetejére csorgatjuk. a vágott mandulát egy másik serpenyőben megpirítjuk, majd megszórjuk vele a torta tetejét.
TIPP:
- ha nem használtunk még tonkababot, mindenképpen próbáljuk ki, mert mennyei ízével teljesen elvarázsolja a csokitortát. nagyobb delikátesz boltokban (pl. Culinaris) vagy az interneten kapható. nagyon kevés is elég belőle, mert intenzív az íze. sőt hosszú ideig eltartható, így ha egyszer veszünk belőle, sok-sok évig kitart. :)
Jó étvágyat!