top of page

Tonkababos-mandulás csokoládé torta

Elkészítési idő

10-15 perc

Sütési idő

40-45 perc

Adag

18 cm formához

Szint

Kezdő

Hozzávalók

18 dkg étcsokoládé (magas kakaótartalommal)

17,5 dkg puha vaj

12,5 dkg barnacukor

4 tojás

csipetnyi só

1/2 tonkabab

20 dkg őrölt mandula


Tetejére:

10 dkg kristálycukor

2 dkg vaj

1 dl tejszín

vágott mandula

Elkészítés

Egy 18 cm-es kerek tortaformát (ha nem tapadásmenteset használunk) kivajazunk és nagyon vékonyan meglisztezünk. a sütőt 160 fokra előmelegítjük.

A tojásokat ketté választjuk.

A csokoládét kis darabokra törjük, és gőz fölött megolvasztjuk. reszeljük bele a tonkababot, keverjük el és hagyjuk egy kicsit hűlni.

A vajat a cukorral együtt habosra keverjük, és egyessével hozzáadjuk a tojássárgákat, amiket jól elkeverünk benne. majd mehet hozzá az olvasztott csoki és az őrölt mandula. a tojásfehérjét egy csipet sóval habbá verjük és kb. az egyharmadát hozzáadjuk a csokis masszához, határozott mozdulatokkal fellazítjuk vele, majd óvatosan beleforgatjuk a többit is.

A keveréket a sütőformába öntjük és kb. 40-45 percig sütjük.

Hagyjuk kihűlni, utánna vegyük csak ki a formából.

A tetejére készíthetünk karamellt: a kristálycukrot (száraz) serpenyőben aranybarnára karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat és a tejszínt is. Addig melegítjük, amíg egynemű lesz és ha kész, a kihűlt torta tetejére csorgatjuk. a vágott mandulát egy másik serpenyőben megpirítjuk, majd megszórjuk vele a torta tetejét.


TIPP:

- ha nem használtunk még tonkababot, mindenképpen próbáljuk ki, mert mennyei ízével teljesen elvarázsolja a csokitortát. nagyobb delikátesz boltokban (pl. Culinaris) vagy az interneten kapható. nagyon kevés is elég belőle, mert intenzív az íze. sőt hosszú ideig eltartható, így ha egyszer veszünk belőle, sok-sok évig kitart. :)

Jó étvágyat!



bottom of page