top of page

Vörösáfonyás krémsajtos torta

Elkészítési idő

25-30 perc

Sütési idő

20-30 perc

Adag

20 cm torta

Szint

Haladó

Hozzávalók

Hozzávalók (20 cm átmérőjű tortához):


Tészta:

8 db tojás

16 dkg cukor

16 dkg liszt

5 dkg olvasztott vaj

1 csipet só


Krém:

30 dkg krémsajt

2,5 dl habtejszín

4-5 dkg cukor (ízlés szerint)

1 rúd vanília magjai vagy 1 kk vanília kivonat

0,5 dl marcipán likőr (elhagyható)

40 dkg vörösáfonya lekvár


Díszítéshez:

vörösáfonya, gránátalma, habcsók, cukordíszek, friss rozmaring ág

Elkészítés

A sütőt 180 fokra melegítjük elő. Két 20 cm-es tortaformát kivajazunk és vékonyan kilisztezünk. (Ha szilikon formát használunk, ez nem szükséges.)

A tojásokat szétválasztjuk, a tojásfehérjét egy csipet sóval habbá verjük.

A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral. Ebbe forgatjuk bele óvatos mozdulatokkal a tojásfehérje habot. Gyors mozdulatokkal belekeverjük a lisztet és végül az olvasztott vajat is. Beleöntjük az előkészített formákba és kb. 20-30 perc alatt készre sütjük. Ha kész, rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.

A krémhez a krémsajtot, a tejszínnel, a cukorral, a vanília magokkal és a likőrrel habosra keverjük. Felhasználásig hűtőbe tesszük.

A torta összeállításához vágjuk félbe mindkét piskótát. A tejszínes krémet gondolatban osszuk 4 részre, és az első réteg piskótára kenjünk egy adag krémet. Erre kanalazzunk a lekvárból és egyenletesen terítsük el a krémen. Tegyük rá a következő piskóta darabot és folytassuk így a következő lapokkal, rétegekkel. A tetejére már csak a tejszínes krémből tegyünk, illetve a torta oldalát is ezzel borítsuk be.

Tetejét díszíthetjük habcsókokkal, vörösáfonyával vagy gránátalma magokkal, cukorcsillagokkal és friss rozmaring ágakkal.

Fogyasztás előtt legalább 1-2 órán át hűtsük.


TIPP:

- Egy torta formában is elkészíthetjük a piskótát. Ez esetben hosszabb sütési időre lesz szükség, illetve az elkészült piskótát 4 egyenlő vastagságú részre kell vágni.



bottom of page