top of page

Vörösboros szilvás sajttorta

Elkészítési idő

60-90 perc

Sütési idő

Adag

6 adag

Szint

Kezdő

Hozzávalók

Hozzávalók (kb. 6 pohárhoz):

Vörösboros szilvához:

kb. 70 dkg szilva

15 dkg barna nádcukor

3 dl vörösbor (jó minőségű, száraz, testes)

1 tk fahéj

1 kk szegfűszeg

1 rúd vanília

Sajttortához:

15 dkg keksz (én a zabkekszet szeretem a legjobban)

5 dkg darált dió

6 dkg olvasztott vaj

25 dkg krémsajt (Philadelphia)

5 dkg porcukor

1 dl habtejszín

1 rúd vanília

Elkészítés

A sütőt 160 fokra melegítsük elő.

A szilvákat megmossuk, kimagozzuk és egy tepsibe rendezzük. egyenletesen megszórjuk a nádcukorral, a fűszerekkel (a kikapart vanília rudat is tegyük bele - majd a sütés végén kivesszük) és ráöntjük a vörösbort. kb. 1-1,5 óra alatt sűrű, szirupos állagú, illatos dzsemet kapunk. hagyjuk hűlni.

A sajttorta alapjához a kekszet ledaráljuk/összetörjük, összekeverjük a darált dióval és az olvasztott vajjal. a poharak aljába adagoljuk.

A krémhez a tejszínt egy teáskanál porcukorral habbá verjük. a krémsajtot kikeverjük a maradék porcukorral és a vanília kikapart belsejével, majd óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot. a keksz rétegre halmozzuk. majd mindegyik tetejére teszünk a kihűlt vörösboros szilvából.

Hűtőbe téve hagyjuk legalább 1 órát pihenni, majd utánna fogyasszuk.


TIPP:

- a szilvából készíthetünk nagyobb adagot, mert üvegekbe töltve hosszabb ideig is eláll. lekvárként/dzsemként nagyszerűen felhasználható más sütikhez vagy akár kenyérre kenve is. :)

- a nádcukrot helyettesíthetjük kristálycukorral vagy más édesítővel is ízlés szerint - én kifejezetten szeretem azt a karamellás, intenzív ízt, amivel a nádcukor gazdagítja ezt a szilva dzsemet.

jó étvágyat!



bottom of page