
Hozzávalók
Hozzávalók (kb. 6 pohárhoz):
Vörösboros szilvához:
kb. 70 dkg szilva
15 dkg barna nádcukor
3 dl vörösbor (jó minőségű, száraz, testes)
1 tk fahéj
1 kk szegfűszeg
1 rúd vanília
Sajttortához:
15 dkg keksz (én a zabkekszet szeretem a legjobban)
5 dkg darált dió
6 dkg olvasztott vaj
25 dkg krémsajt (Philadelphia)
5 dkg porcukor
1 dl habtejszín
1 rúd vanília
Elkészítés
A sütőt 160 fokra melegítsük elő.
A szilvákat megmossuk, kimagozzuk és egy tepsibe rendezzük. egyenletesen megszórjuk a nádcukorral, a fűszerekkel (a kikapart vanília rudat is tegyük bele - majd a sütés végén kivesszük) és ráöntjük a vörösbort. kb. 1-1,5 óra alatt sűrű, szirupos állagú, illatos dzsemet kapunk. hagyjuk hűlni.
A sajttorta alapjához a kekszet ledaráljuk/összetörjük, összekeverjük a darált dióval és az olvasztott vajjal. a poharak aljába adagoljuk.
A krémhez a tejszínt egy teáskanál porcukorral habbá verjük. a krémsajtot kikeverjük a maradék porcukorral és a vanília kikapart belsejével, majd óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot. a keksz rétegre halmozzuk. majd mindegyik tetejére teszünk a kihűlt vörösboros szilvából.
Hűtőbe téve hagyjuk legalább 1 órát pihenni, majd utánna fogyasszuk.
TIPP:
- a szilvából készíthetünk nagyobb adagot, mert üvegekbe töltve hosszabb ideig is eláll. lekvárként/dzsemként nagyszerűen felhasználható más sütikhez vagy akár kenyérre kenve is. :)
- a nádcukrot helyettesíthetjük kristálycukorral vagy más édesítővel is ízlés szerint - én kifejezetten szeretem azt a karamellás, intenzív ízt, amivel a nádcukor gazdagítja ezt a szilva dzsemet.
jó étvágyat!
