top of page

Vaníliás fügetorta

Elkészítési idő

25 perc + pihentetés

Sütési idő

20 perc

Adag

23 cm formához

Szint

Közép haladó

Hozzávalók

Tésztához:

25 dkg liszt

10 dkg hideg vaj

10 dkg porcukor

1 csipet só

1 egész tojás


Töltelék:

20 dkg krémsajt (Philadelphia)

1,5 dl tejszín

5 dkg cukor

1 rúd vanília

4-5 db lila füge

méz

aprított pisztácia vagy mandula (opcionális)

Elkészítés

A tésztához a lisztet a hideg (felkockázott) vajjal, a porcukorral és a sóval egy tálban összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát fóliába csomagoljuk és a hűtőben min.20 percig pihentetjük.


A sütőt 180 fokra melegítjük elő.


A tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd elrendezzük egy pite formában. Tetejére sütőpapírt teszünk és megtöltjük valamilyen süthető nehezékkel, pl. szárazbab, lencse, stb. Ezzel együtt, azaz vakon sütéses módszerrel, 15-18 percig sütjük, majd levesszük róla a nehezéket a sütőpapírral együtt és még további 5 percre visszatesszük a sütőbe. Hagyjuk a tésztát teljesen kihűlni.


A töltelékhez a krémsajtot, a tejszínt, a cukrot és a vanília rúd kikapart belsejét krémesre keverjük. Ezzel töltjük meg a kihűlt tésztát.


A fügéket szeletekre vágjuk és elrendezzük a krém tetején. Csorgassunk rá mézet és tetszés szerint szórjuk meg aprított pisztáciával vagy mandulával.


TIPP:

- Fontos, hogy a tésztát hideg hozzávalókkal és gyorsan készítsük el. Ne gyúrjuk sokáig, éppen csak addig, amíg összeáll a tészta.

- Ha nehezen állna össze a tészta (a tojás méretétől is függ), adhatunk hozzá egy kevés (1 ek) hideg vizet.

- A tésztát korábban is elkészíthetjük. Hűtőben 1-2 napig, mélyhűtőben 2-3 hétig tárolható. De akár meg is süthetjük előző nap.



bottom of page