Hozzávalók
Tésztához:
25 dkg liszt
10 dkg hideg vaj
10 dkg porcukor
1 csipet só
1 egész tojás
Töltelék:
20 dkg krémsajt (Philadelphia)
1,5 dl tejszín
5 dkg cukor
1 rúd vanília
4-5 db lila füge
méz
aprított pisztácia vagy mandula (opcionális)
Elkészítés
A tésztához a lisztet a hideg (felkockázott) vajjal, a porcukorral és a sóval egy tálban összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a tojást és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát fóliába csomagoljuk és a hűtőben min.20 percig pihentetjük.
A sütőt 180 fokra melegítjük elő.
A tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtjuk, majd elrendezzük egy pite formában. Tetejére sütőpapírt teszünk és megtöltjük valamilyen süthető nehezékkel, pl. szárazbab, lencse, stb. Ezzel együtt, azaz vakon sütéses módszerrel, 15-18 percig sütjük, majd levesszük róla a nehezéket a sütőpapírral együtt és még további 5 percre visszatesszük a sütőbe. Hagyjuk a tésztát teljesen kihűlni.
A töltelékhez a krémsajtot, a tejszínt, a cukrot és a vanília rúd kikapart belsejét krémesre keverjük. Ezzel töltjük meg a kihűlt tésztát.
A fügéket szeletekre vágjuk és elrendezzük a krém tetején. Csorgassunk rá mézet és tetszés szerint szórjuk meg aprított pisztáciával vagy mandulával.
TIPP:
- Fontos, hogy a tésztát hideg hozzávalókkal és gyorsan készítsük el. Ne gyúrjuk sokáig, éppen csak addig, amíg összeáll a tészta.
- Ha nehezen állna össze a tészta (a tojás méretétől is függ), adhatunk hozzá egy kevés (1 ek) hideg vizet.
- A tésztát korábban is elkészíthetjük. Hűtőben 1-2 napig, mélyhűtőben 2-3 hétig tárolható. De akár meg is süthetjük előző nap.