Hozzávalók
2,5 dl tej
1 rúd vanília
3 tojássárgája
6 dkg kristálycukor
2 dkg liszt
2,5 dl habtejszín
25-30 dkg cseresznye
2 ek nádcukor
1 kis darab gyömbér (kb. fél cm nagyságú)
1 zöldcitrom héja és leve
2 db kardamom mag v. 1 csipet őrölt
Elkészítés
Készítsünk egy vanília krémet. Ehhez tegyük a tejet a vanília kikapart magjaival együtt egy lábosba és forrásig melegítsük. Dobjuk bele a vanília rudat is, amit majd távolítsunk el, ha felforrt a tej. Közben a tojások sárgáját keverjük simára a cukorral és a liszttel. Kis adagokban, folytonos keverés közben adjuk a forró tejet a tojásos keverékhez. (Legyünk óvatosak, nehogy kicsapódjon a tojás.) Öntsük vissza az egész keveréket a lábosba és folyamatosan kevergetve főzzük addig, amíg be nem sűrűsödik. Ha már elég sűrű, vegyük le a tűzről. Tegyük az elkészült krémet egy üveg tálba és borítsuk be a tetejét folpackkal, hogy ne bőrösödjön be. Hűtsük le teljesen és minél gyorsabban.
A tejszínt egy kiskanál cukorral verjük kemény habbá, majd széles, nagy mozdulatokkal, hogy minél kevésbé törjön össze, keverjük bele a teljesen kihűlt vaníliás krémbe.
Adagoljuk poharakba és tegyük hűtőbe.
A cseresznyét mossuk meg és magozzuk ki. Tegyük egy kis lábasba a nádcukorral, a zöldcitrom reszelt héjával és levével, a reszelt gyömbérrel és a kicsit összetört kardamom magokkal együtt. Forraljuk pár percig, amíg szirupos állagot nem kap.
Ha kész hagyjuk hűlni, majd kanalazzuk a vanília hab tetejére.
TIPP:
- a cseresznye fűszerezését természetesen ízlés és tetszés szerint kombinálhatjuk
- készíthetünk nagyobb adagot is a szirupos cseresznyéből, amit sterilizált üvegekbe téve kb. 1-2 hétig hűtőben tárolhatunk és felhasználhatjuk más süteményekhez, palacsintához, fagylalthoz stb.
jó étvágyat!