Hozzávalók
Hozzávalók (kb. 25-30 db):
60 dkg liszt
5 dkg élesztő
3 dl tej
1 egész tojás +1 egész tojás a kenéshez
10 dkg puha vaj
4 dkg kristálycukor
1 kk só
Töltelék:
10-15 dkg sárgabarack lekvár
20 dkg darált dió
8-10 dkg étcsokoládé (cseppek)
a tetejére:
8 dkg étcsokoládé
3 dkg vaj
Elkészítés
A tejet meglangyosítjuk. Kb. a fele mennyiséget egy kis tálba önjük, elkeverünk benne 1 tk cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk pár percig, hogy felfusson.
Egy nagyobb tálba tesszük a lisztet, a sót, a maradék cukrot, a tojást és a vajat, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt is. A maradék tejet folyamatosan hozzá adagolva lágy tésztává gyúrjuk össze. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és meleg helyen kb. a duplájára kelesztjük (kb. 45-50 perc).
Amíg a tészta kell, elkészíthetjük a tölteléket, ehhez nem kell mást tenni, mint a lekvárt összekeverni a darált dióval.
A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, majd kb. fél cm vékony téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen elkenjük rajta a tölteléket és rászórjuk a csoki darabokat. A hosszabbik oldalánál fogva szorosan feltekerjük és egy késsel 2-3 cm-es darabokra vágjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsikbe sorakoztatjuk őket, megkenjük a felvert tojással és még 15-20 percig pihentetjük.
200 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük.
TIPP:
Elég nagy mennyiségű a tészta, így a nyújtáshoz nagy hely kell. De csinálhatjuk 2 részletben is. Egyszerűen felezzük meg a megkelt és átgyúrt tésztát, majd külön-külön nyújtsuk ki és töltsük meg.