top of page

Zserbó csiga

Elkészítési idő

20 perc + kelesztés

Sütési idő

12-15 perc

Adag

25-30 db

Szint

Közép haladó

Hozzávalók

Hozzávalók (kb. 25-30 db):

60 dkg liszt

5 dkg élesztő

3 dl tej

1 egész tojás +1 egész tojás a kenéshez

10 dkg puha vaj

4 dkg kristálycukor

1 kk só


Töltelék:

10-15 dkg sárgabarack lekvár

20 dkg darált dió

8-10 dkg étcsokoládé (cseppek)

a tetejére:

8 dkg étcsokoládé

3 dkg vaj

Elkészítés

A tejet meglangyosítjuk. Kb. a fele mennyiséget egy kis tálba önjük, elkeverünk benne 1 tk cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk pár percig, hogy felfusson.

Egy nagyobb tálba tesszük a lisztet, a sót, a maradék cukrot, a tojást és a vajat, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt is. A maradék tejet folyamatosan hozzá adagolva lágy tésztává gyúrjuk össze. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és meleg helyen kb. a duplájára kelesztjük (kb. 45-50 perc).

Amíg a tészta kell, elkészíthetjük a tölteléket, ehhez nem kell mást tenni, mint a lekvárt összekeverni a darált dióval.

A megkelt tésztát finoman átgyúrjuk, majd kb. fél cm vékony téglalappá nyújtjuk. Egyenletesen elkenjük rajta a tölteléket és rászórjuk a csoki darabokat. A hosszabbik oldalánál fogva szorosan feltekerjük és egy késsel 2-3 cm-es darabokra vágjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsikbe sorakoztatjuk őket, megkenjük a felvert tojással és még 15-20 percig pihentetjük.

200 fokra előmelegített sütőben 12-15 perc alatt készre sütjük.


TIPP:

Elég nagy mennyiségű a tészta, így a nyújtáshoz nagy hely kell. De csinálhatjuk 2 részletben is. Egyszerűen felezzük meg a megkelt és átgyúrt tésztát, majd külön-külön nyújtsuk ki és töltsük meg.






bottom of page