top of page

Medvehagymás pogácsa

Elkészítési idő

Sütési idő

Adag

Szint

15 perc + kelesztés

15-20 perc

kb. 40 darabhoz

Közép haladó

Hozzávalók

Hozzávalók (kb. 40db 3cm átmérőjű pogi lesz belőle):

60 dkg liszt

2,5 dkg (friss) élesztő

0,5 dl langyos tej

1 csipet kristálycukor

1 db tojás

25 dkg vaj

20 dkg görög joghurt

1 ek só


Rétegezéshez

7 dkg puha vaj

kb. 6-7 dkg medvehagyma (egy kis csokornyi)


Tetejére:

1 db kis tojás

Elkészítés

A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk és közepében mélyedést alakítunk ki. Ebbe öntjük a tejet, belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk a cukrot. Majd beletesszük az összes többi alapanyagot és lágy tésztává gyúrjuk. Letakarjuk és kb. egy órán át kelesztjük.

Közben a rétegezéshez szükséges vajat összekeverjük az apróra vágott medvehagymával.

A pihentetett tésztát vékony téglalappá nyújtjuk és egyenletesen elkenjük rajta a medvehagymás vaj kb. felét. A hajtogatáshoz a tésztát gondolatban három egyenlő részre osztjuk és az egyharmadát behajtjuk középre, a tészta kétharmad részéig. A behajtott rész tetejét is megkenjük a vajjal, majd a másik oldalon maradt egyharmadnyi részt ráhajtjuk középre, erre a megkent részre és ennek a tetejét is megkenjük a maradék vajjal. Az összehajtott, hosszúkás csíkot most felülről és alulról is behajtjuk követve a harmadolós módszert, de ezeket már nem kenjük meg. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és a 20 percig pihenni hagyjuk. 

A pihentetett tésztát újra kinyújtjuk és megismételjük a hajtogatást (kenés nélkül), majd még egyszer letakarva pihentetjük.

A tésztát kb. 1 cm vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk belőle a pogácsákat. Tepsibe rakosgatjuk őket és tetejüket megkenjük a felvert tojással.

A sütőt 200 fokra melegítjük elő.

A pogácsákat kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.


TIPP:

- Az összegyúrt tészta állaga függhet a tojás nagyságától és a joghurt sűrűségétől is, így ha nagyon lágy lett a tésztánk, akkor tegyünk még hozzá egy kis lisztet, hogy tudjuk vele dolgozni a nyújtáskor. 

bottom of page