Hozzávalók
Hozzávalók (kb. 40db 3cm átmérőjű pogi lesz belőle):
60 dkg liszt
2,5 dkg (friss) élesztő
0,5 dl langyos tej
1 csipet kristálycukor
1 db tojás
25 dkg vaj
20 dkg görög joghurt
1 ek só
Rétegezéshez
7 dkg puha vaj
kb. 6-7 dkg medvehagyma (egy kis csokornyi)
Tetejére:
1 db kis tojás
Elkészítés
A lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk és közepében mélyedést alakítunk ki. Ebbe öntjük a tejet, belemorzsoljuk az élesztőt és hozzáadjuk a cukrot. Majd beletesszük az összes többi alapanyagot és lágy tésztává gyúrjuk. Letakarjuk és kb. egy órán át kelesztjük.
Közben a rétegezéshez szükséges vajat összekeverjük az apróra vágott medvehagymával.
A pihentetett tésztát vékony téglalappá nyújtjuk és egyenletesen elkenjük rajta a medvehagymás vaj kb. felét. A hajtogatáshoz a tésztát gondolatban három egyenlő részre osztjuk és az egyharmadát behajtjuk középre, a tészta kétharmad részéig. A behajtott rész tetejét is megkenjük a vajjal, majd a másik oldalon maradt egyharmadnyi részt ráhajtjuk középre, erre a megkent részre és ennek a tetejét is megkenjük a maradék vajjal. Az összehajtott, hosszúkás csíkot most felülről és alulról is behajtjuk követve a harmadolós módszert, de ezeket már nem kenjük meg. Letakarjuk egy tiszta konyharuhával és a 20 percig pihenni hagyjuk.
A pihentetett tésztát újra kinyújtjuk és megismételjük a hajtogatást (kenés nélkül), majd még egyszer letakarva pihentetjük.
A tésztát kb. 1 cm vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk belőle a pogácsákat. Tepsibe rakosgatjuk őket és tetejüket megkenjük a felvert tojással.
A sütőt 200 fokra melegítjük elő.
A pogácsákat kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.
TIPP:
- Az összegyúrt tészta állaga függhet a tojás nagyságától és a joghurt sűrűségétől is, így ha nagyon lágy lett a tésztánk, akkor tegyünk még hozzá egy kis lisztet, hogy tudjuk vele dolgozni a nyújtáskor.