top of page

Sült céklás quiche

Elkészítési idő

Sütési idő

Adag

Szint

25 perc + pihentetés

20 + 30 perc

24 cm formához

Közép haladó

Hozzávalók

Tészta:

25 dkg liszt

12,5 dkg hideg vaj

1 tojás

kb. 3 ek hideg víz

1 kk só


Töltelék:

3 közepes cékla

1 nagy fej lilahagyma

1 nagy marék bébispenót

6 dkg feta

3 tojás

2 dl tejszín

10 dkg (Philadelphia) krémsajt

só, bors

kakukkfű (elhagyható)

5 dkg cheddar sajt (a tetejére)

olaj, balzsamecet

Elkészítés

Célszerű a cékla sütéssel kezdeni. Ehhez a tisztított, darabokra vágott céklát és hagymát, sóval, borssal ízesítve, kevés olajjal és pár csepp balzsamecettel meglocsolva, 200 fokos sütőben közepesen puhára sütjük. Felhasználás előtt hagyjuk kicsit hűlni, ne forrón tegyük a tésztára.

A tésztához a vajat kisebb kockákra vágjuk, összemorzsoljuk a liszttel és a sóval. Hozzáadjuk a tojást és annyi vizet, hogy összeálljon a tészta. Gyors mozdulatokkal összegyúrjuk és gombóccá formázzuk. Folpackba csomagolva legalább fél óráig a hűtőben pihentetjük.


Pihentetés után nyújtsuk ki egészen vékonyra (3-4 mm) a tésztát és rendezzük el egy 24 cm átmérőjű piteformában. Vakon sütéssel, azaz egy sütőpapírt és erre valamilyen nehezéket (babot, rizset, lencsét stb.) a tésztára téve 180 fokra előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük. Majd levesszük róla a nehezéket és további 3-5 percig sütjük.


A töltelékhez a tojásokat a tejszínnel és a krémsajttal összekeverjük és ízesítjük.

A megsült tésztában elrendezzük a sült céklát és hagymát, a spenótot és a darabokra morzsolt fetát. Megszórjuk friss kakukkfűvel. Ráöntjük a tejszínes keveréket, majd megszórjuk a reszelt cheddar sajttal. A sütőbe visszatéve 25-30 perc alatt készre sütjük.


TIPP: 

- A tésztát akár előre is elkészíthetjük. Kinyújtva és a formába rendezve, azaz sütésre készen is eltehetjük egy éjszakára a hűtőbe, így már csak a tölteléket kell elkészítenünk másnap.

- A zöldségek sütését is előre hozhatjuk. Vagy a tészta pihentetésének idejére is tervezhetjük.

- A feta mellett/helyett használhatunk kecskesajtot vagy brie sajtot, mindegyik remekül kiegészíti a céklát.

- Könnyebb szeletelni, ha már kihűlt kicsit a quiche.



bottom of page