Hozzávalók
Tészta:
25 dkg liszt
12,5 dkg hideg vaj
1 tojás
kb. 3 ek hideg víz
1 kk só
Töltelék:
15 dkg húsos szalonna/bacon
2-3 szál újhagyma
25-30 dkg sütőtök (sonkatök)
3 tojás
2 dl tejszín
só, bors
12 dkg kecskesajt
zsálya
Elkészítés
A vajat kisebb kockákra vágjuk, és összemorzsoljuk a liszttel és a sóval. Ha már egyenletesen morzsás állagú, hozzáadjuk a tojást és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Annyi vizet adagoljunk hozzá, hogy összeálljon a tészta. Ha összeállt, már ne is gyúrjuk tovább, hanem csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőbe legalább fél órára.
A pihentetés után nyújtsuk ki egészen vékonyra (3-4 mm) a tésztát és rendezzük el egy 24 cm átmérőjű piteformában. Vakon sütéssel, azaz egy sütőpapírt és valamilyen nehezéket (babot, rizset, lencsét stb.) a tésztára téve 200 fokra előmelegített sütőben 12-15 percig sütjük. Majd vegyük le róla a nehezéket és további 3 percig süssük, hogy kapjon némi színt.
Amíg a tészta sül, készítsük el a tölteléket.
A sütőtököt megtisztítjuk és 2 cm-es kockákra vágjuk. az újhagymát felkarikázzuk.
A húsos szalonnát feldaraboljuk és egy serpenyőben megpirítjuk. ha már ropogósra sült, kivesszük a serpenyőből és félretesszük. a visszamaradt zsírból egy keveset hagyunk a serpenyőben és ebben megpirítjuk az újhagymát, hozzáadjuk a sütőtök kockákat és pár percig pirítjuk, épp csak annyira, hogy közepesen puhák legyenek.
A tojásokat egy tálban elhabarjuk. elkeverjük benne a tejszínt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A megsült tésztán egyenletesen elrendezzük a szalonna és a hagymás sütőtök darabokat, rátesszük a kis darabokra tépkedett kecskesajtot és a zsálya leveleket, majd ráöntjük a tojásos keveréket. a sütő hőmérsékletét 180 fokra mérsékeljük és 25-30 perc alatt készre sütjük a quiche-t.
TIPP:
- a tésztát akár előző nap is elkészíthetjük. sőt kinyújtva és a formába rendezve, azaz sütésre készen is eltehetjük egy éjszakára a hűtőbe, így már csak a tölteléket kell elkészítenünk másnap.
Jó étvágyat!