Hozzávalók
35 dkg liszt
17,5 dkg hideg vaj
12 dkg cheddar sajt
1 tk mustár
1 tojás
1/2 tk só
1-2 ek víz (szükség esetén)
Elkészítés
A vajat vágjuk kis kockákra és morzsoljuk össze a liszttel egy nagyobb tálban.
Ha a liszt és vaj keveréke már a nedves homokhoz hasonló állagú, adjuk hozzá a reszelt cheddar sajtot, a mustárt és a tojást, ízesítsük sóval, majd gyors mozdulatokkal állítsuk össze a tésztát. Ha nehezen áll össze és morzsolódós, adjunk hozzá egy nagyon kevés hideg vizet. Ha ez megvan, akkor formáljunk belőle egy kb. 4-5 cm átmérőjű rudat. (ez tulajdonképpen bármilyen méretű lehet, attól függően, hogy milyen nagy kekszeket szeretnénk.) Csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőbe legalább 1 órára.
A sütőt melegítsük elő 200 fokra.
Az előre megformázott rúdból kb. fél cm-es vastagságú szeleteket vágunk, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakosgatjuk őket. tetszés szerint megszórhatjuk a tetejüket szezámmaggal, vagy egyszerűen szurkáljuk meg őket egy villával, hogy kapjanak vmilyen mintát. de persze "csupaszon" is finomak lesznek. :)
kb. 10 perc alatt készre sütjük.
FONTOS:
hideg hozzávalókkal dolgozzunk, mert akkor lesz omlós a kekszünk.
TIPP
-ha gyorsítani akarjuk a folyamatot, akkor használhatunk robotgépet is, aminek a késes keverőjében pillanatok alatt összekeverhetjük a lisztet és a vajat. majd ezután tegyük tálba, vagy gyúródeszkára és adjuk hozzá a többi összetevőt.
- akár néhány nappal korábban is elkészíthetjük a tésztát, majd tároljuk hűtőben a sütésig.
- szaggathatjuk is a kekszeket (különböző kiszúró formákkal). ebben az esetben nem is kell rudat formálni belőle, elég egy cipót kialakítani, majd sütés előtt kinyújtani és kiszaggatni a kívánt formákat.
Jó étvágyat!