top of page

Cheddar keksz

Elkészítési idő

Sütési idő

Adag

Szint

10 perc + pihentetés

10 perc

4-6 főre

Kezdő

Hozzávalók

35 dkg liszt

17,5 dkg hideg vaj

12 dkg cheddar sajt

1 tk mustár

1 tojás

1/2 tk só

1-2 ek víz (szükség esetén)

Elkészítés

A vajat vágjuk kis kockákra és morzsoljuk össze a liszttel egy nagyobb tálban.

Ha a liszt és vaj keveréke már a nedves homokhoz hasonló állagú, adjuk hozzá a reszelt cheddar sajtot, a mustárt és a tojást, ízesítsük sóval, majd gyors mozdulatokkal állítsuk össze a tésztát. Ha nehezen áll össze és morzsolódós, adjunk hozzá egy nagyon kevés hideg vizet. Ha ez megvan, akkor formáljunk belőle egy kb. 4-5 cm átmérőjű rudat. (ez tulajdonképpen bármilyen méretű lehet, attól függően, hogy milyen nagy kekszeket szeretnénk.) Csomagoljuk folpackba és tegyük a hűtőbe legalább 1 órára.

A sütőt melegítsük elő 200 fokra.

Az előre megformázott rúdból kb. fél cm-es vastagságú szeleteket vágunk, majd egy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakosgatjuk őket. tetszés szerint megszórhatjuk a tetejüket szezámmaggal, vagy egyszerűen szurkáljuk meg őket egy villával, hogy kapjanak vmilyen mintát. de persze "csupaszon" is finomak lesznek. :)

kb. 10 perc alatt készre sütjük.

FONTOS:

hideg hozzávalókkal dolgozzunk, mert akkor lesz omlós a kekszünk.


TIPP

-ha gyorsítani akarjuk a folyamatot, akkor használhatunk robotgépet is, aminek a késes keverőjében pillanatok alatt összekeverhetjük a lisztet és a vajat. majd ezután tegyük tálba, vagy gyúródeszkára és adjuk hozzá a többi összetevőt.

- akár néhány nappal korábban is elkészíthetjük a tésztát, majd tároljuk hűtőben a sütésig.

- szaggathatjuk is a kekszeket (különböző kiszúró formákkal). ebben az esetben nem is kell rudat formálni belőle, elég egy cipót kialakítani, majd sütés előtt kinyújtani és kiszaggatni a kívánt formákat.


Jó étvágyat!



bottom of page