top of page

Kolbászos pogácsa

Elkészítési idő

Sütési idő

Adag

Szint

15 perc + kelesztés

15-20 perc

kb. 50 darabhoz

Közép haladó

Hozzávalók

3 dkg élesztő

1 dl tej

1 tk cukor

60 dkg finomliszt

12 dkg (kacsa)zsír

12 dkg vaj

2-3 tk só

1 egész tojás + 1db a kenéshez

30 dkg tejföl

12,5 dkg kolbász


szezámmag/köménymag/sajt a tetejére

Elkészítés

A tejet langyosítsuk meg, adjuk hozzá a cukrot és morzsoljuk el benne az élesztőt. Hagyjuk felfutni.


A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, mélyedést alakítunk ki a közepén és beletesszük a zsírt, a vajat, a sót, a tojást, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt. Az egészet jól összegyúrjuk, majd egy konyharuhával letakarva kb. 1 órán át kelesztjük. (vagy amíg a duplája nem lesz.)


A megkelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk és egyenletesen rászórjuk az apróra vágott kolbászt. Feltekerjük, mintha csigát csinálnánk és kicsit megnyomkodjuk, hogy laposabb legyen, majd mindkét oldalról behajtjuk, hogy durván egy cipó nagyságú forma legyen belőle. Letakarva még további fél órán át kelesztjük.


Ezután kinyújtjuk, késsel bevagdossuk a tetejét, és kiszaggatjuk a pogácsákat. tepsibe rakosgatjuk, megkenjük a felvert tojással és megszórjuk szezámmaggal/köménymaggal/sajttal a tetejét.


Még kb. 10 percig pihentetjük, miközben a sütőt 190 fokra melegítjük. 15-20 perc alatt készre sütjük.


Jó étvágyat!



bottom of page