
Hozzávalók
25 dkg libamáj
libazsír
kb. 1 ek fügelekvár
2-3 ek tejszín
só, bors
dió
Elkészítés
Egy serpenyőben felhevítjük a libazsírt és megsütjük benne a kierezett és szeletekre vágott libamájat. Kiszedegetjük egy tálba és pár percig hagyjuk hűlni. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a tejszínt, majd egy rúdmixerrel (vagy turmixba téve) összeturmixoljuk. hozzákeverjük a fügelekvárt is. tegyük hűtőbe, hogy megszilárduljon. kb. fél óra elég neki.
Tálalás előtt, egy serpenyőben szárazon (bármilyen zsiradék hozzáadása nélkül) diót pirítunk, majd egy mozsárban összetörjük. A már formázhatóvá szilárdult libamájas krémből kiskanálnyi golyókat formálunk, és meghempergetjük őket az összetört dióban.
TIPP:
- ha nincs fügelekvárunk, használhatunk aszalt fügét is. a legjobb, ha apró darabokra vágjuk és beáztatjuk őket egy kevés gyümölcslébe (pl. narancs vagy alma), vagy esetleg alkoholba (pl. konyak, rum) legalább 2-3 órára. ekkor már jó puhák ahhoz, hogy a krémbe kerüljenek. ekkor még össze is turmixolhatjuk, ha simább állagot szeretnénk.
Jó étvágyat!
