top of page

Rozmaringos focaccia

Elkészítési idő

Sütési idő

Adag

Szint

10 perc + kelesztés

20-25 perc

4-6 főre

Közép haladó

Hozzávalók

70 dkg liszt

1,5 dkg só

4 dl víz

1 dl oliva olaj

2,5 dkg élesztő


Tetejére:

nagyszemű só, rozmaring, oliva olaj

Elkészítés

A lisztet a sóval egy nagyobb tálba szitáljuk. közepébe mélyedést alakítunk ki és beleönjük a langyos vizet, az olajat és belemorzsoljuk az élesztőt. Az egészet összegyúrjuk és megdagasztjuk. a dagasztás megkönnyítéséhez, használhatunk robotgépet is.

A megdagasztott tésztát egy tiszta ruhával letakarva, meleg helyen 40-45 percig kelesztjük, vagy amíg a duplájára nem dagad.

Közben egy (32cm x 37cm) tepsit vékonyan kiolajozunk.

A megkelt tésztát a tepsibe borítjuk és a kezünkkel, óvatosan a tepsi méretére húzzuk/nyújtjuk. Figyeljünk, hogy nagyjából egyenletes vastagságú legyen mindenhol. Majd az ujjainkkal kis gödröket nyomkodunk bele. megszórjuk a nagyszemű sóval és a rozmaring levelekkel, majd letakarva még 20 percig pihentetjük.

Közben a sütőt 200 fokra melegítjük elő.

A sütőbe kerülés előtt meglocsoljuk olivaolajjal a tetejét és kb. 20-25 percig sütjük.

Tetszőleges darabokra vágva kínálhatjuk.


TIPP:

- a tetejére tehetünk más ízesítőket is: pl. szárított paradicsomot, olajbogyót, hagymát, paradicsomot, különböző sajtokat. sőt használhatunk gazdagon a feltétekből (akár egy pizzánál) és nagyszerű falatoznivaló lesz belőle

- a focacciát darabokra vágva és keresztben kettévágva szendvicsekhez is használhatjuk

- ha vékony, hosszúkás rudakra vágjuk, akkor mártogató szószokhoz is jól jön


Jó étvágyat!



bottom of page