Hozzávalók
70 dkg liszt
1,5 dkg só
4 dl víz
1 dl oliva olaj
2,5 dkg élesztő
Tetejére:
nagyszemű só, rozmaring, oliva olaj
Elkészítés
A lisztet a sóval egy nagyobb tálba szitáljuk. közepébe mélyedést alakítunk ki és beleönjük a langyos vizet, az olajat és belemorzsoljuk az élesztőt. Az egészet összegyúrjuk és megdagasztjuk. a dagasztás megkönnyítéséhez, használhatunk robotgépet is.
A megdagasztott tésztát egy tiszta ruhával letakarva, meleg helyen 40-45 percig kelesztjük, vagy amíg a duplájára nem dagad.
Közben egy (32cm x 37cm) tepsit vékonyan kiolajozunk.
A megkelt tésztát a tepsibe borítjuk és a kezünkkel, óvatosan a tepsi méretére húzzuk/nyújtjuk. Figyeljünk, hogy nagyjából egyenletes vastagságú legyen mindenhol. Majd az ujjainkkal kis gödröket nyomkodunk bele. megszórjuk a nagyszemű sóval és a rozmaring levelekkel, majd letakarva még 20 percig pihentetjük.
Közben a sütőt 200 fokra melegítjük elő.
A sütőbe kerülés előtt meglocsoljuk olivaolajjal a tetejét és kb. 20-25 percig sütjük.
Tetszőleges darabokra vágva kínálhatjuk.
TIPP:
- a tetejére tehetünk más ízesítőket is: pl. szárított paradicsomot, olajbogyót, hagymát, paradicsomot, különböző sajtokat. sőt használhatunk gazdagon a feltétekből (akár egy pizzánál) és nagyszerű falatoznivaló lesz belőle
- a focacciát darabokra vágva és keresztben kettévágva szendvicsekhez is használhatjuk
- ha vékony, hosszúkás rudakra vágjuk, akkor mártogató szószokhoz is jól jön
Jó étvágyat!