Hozzávalók
Tészta:
25 dkg liszt
12,5 dkg hideg vaj
1 tojás
3 ek víz
csipet só
Töltelék:
15 dkg tisztított zöld spárga
15 dkg bacon
3 tojás
12 dkg lágy kecskesajt
2 dl tejszín
só, bors
Elkészítés
A vajat kisebb kockákra vágjuk, és összemorzsoljuk a liszttel. Hozzáadjuk a tojást és a vizet, valamint a sót és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. ha összeállt, már ne is gyúrjuk tovább, hanem csomagoljuk fóliába és tegyük a hűtőbe legalább fél órára.
A pihentetés után nyújtsuk ki egészen vékonyra a tésztát és rendezzük el egy 24 cm átmérőjű piteformában. Vakon sütéssel, azaz egy sütőpapírt és valamilyen nehezéket (babot, rizset, lencsét stb.) a tésztára téve 200 fokra előmelegített sütőben 12 percig sütjük. Majd vegyük le róla a nehezéket és további 3 percig süssük.
Amíg a tészta sül, készítsük el a tölteléket.
A spárgát forró sós vízben 1-2 percig blansírozzuk, majd rögtön jéghideg vízbe szedjük, hogy megtartsa a szép zöld színét. Ha kihűlt, törlőpapírra tesszük és leitatjuk róla a vizet. 3-4 cm-es darabokra vágjuk.
A bacont feldaraboljuk és egy serpenyőben megpirítjuk. ha már ropogósra sült, lecsöpögtetjük róla a kisült zsírt és félretesszük.
A tojásokat egy tálban elhabarjuk. elkeverjük benne a kecskesajtot és a tejszínt. ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A megsült tésztán egyenletesen elrendezzük a bacont és a spárga darabokat, majd ráöntjük a tojásos keveréket. a sütő hőmérsékletét 180 fokra mérsékeljük és 25-30 perc alatt készre sütjük a quiche-t.
TIPP:
1. a tésztát akár előző nap is elkészíthetjük. sőt kinyújtva és a formába rendezve, azaz sütésre készen is eltehetjük egy éjszakára a hűtőbe, így már csak a tölteléket kell elkészítenünk másnap.
2. a zöld spárgát nagyon egyszerű megtisztítani: a spárgasípokat a vastag végénél meghajlítjuk és ahol eltörik onnantól már zsenge hajtásokat kapunk, az alsó fás részt pedig kidobhatjuk.
Jó étvágyat!