top of page

Tökmagos-juhtúrós pogácsa

Elkészítési idő

Sütési idő

Adag

Szint

15 perc + kelesztés

30-35 perc

kb. 50 darabhoz

Közép haladó

Hozzávalók

50 dkg liszt

25 dkg juhtúró

20 dkg vaj

5 dkg élesztő

1 kk cukor

0,5 dl tej

1 pohár tejföl

2 tojássárgája + 1 egész a kenéshez

2-3 kk só

5 dkg hámozott tökmag + a tetejére

Elkészítés

A tejet a cukorral egy csészében meglangyosítjuk, és belemorzsoljuk az élesztőt. Meleg helyen felfuttatjuk.

A tökmagot száraz serpenyőben megpirítjuk.

Egy nagy tálban összemorzsoljuk a lisztet a juhtúróval és a vajjal. Mélyedést alakítunk ki a közepében és beleönjük a felfuttatott élesztőt, a tejfölt, a tojássárgáját és a sót. Összedolgozzuk az alapanyagokat és végül hozzáadjuk a pirított tökmagot.

Az egészet jól összegyúrjuk. Ha szükséges még adhatunk hozzá egy kevés lisztet.


Egy nagyon könnyű textúrájú, jól gyúrható tésztát kell kapjunk.

Miután jól átgyúrtuk, kis cipót formázunk belőle, meghintjük liszttel és konyharuhával letakarva, meleg helyen legalább fél órán át kelesztjük.


Ha megkelt, átgyúrjuk néhányszor, majd 1,5-2 cm vastagra nyújtuk. pogácsaszaggatóval, vagy egy kisebb pohár segítségével kiszaggatjuk a pogácsákat. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük őket, majd mindegyik tetejét megkenjük egy felvert tojással és megszórjuk tökmaggal.

Előmelegítjük a sütőt 180 fokra, közben hagyjuk még a pogácsákat pihenni/kelni.

Végül nagyjából 30-35 perc alatt készre sütjük.


Jó étvágyat!



bottom of page