top of page

Túrós pogácsa

Elkészítési idő

Sütési idő

Adag

Szint

10 perc + pihentetés

20 perc

kb. 60 darabhoz

Közép haladó

Hozzávalók

50 dkg túró

50 dkg vaj

50 dkg liszt

1 csapott ek só

2 tojássárgája

2,5 dkg friss élesztő


1 egész tojás a kenéshez

szezámmag, lenmag (elhagyható)

Elkészítés

Az alapanyagokat egy nagyobb tálba tesszük úgy, hogy a só és az élesztő ne érintkezzen közvetlenül egymással és az egészet alaposan összegyúrjuk. Ha szép egynemű a tészta, folpackba csomagoljuk és hűtőben legalább fél órát pihentetjük.

Verjük fel az egész tojást a kenéshez.

Vékonyan lisztezett munkalapon nyújtsuk ki a tésztát kb. fél cm vastagságú téglalappá, és a felét kenjük át vékonyan a felvert tojással. Hajtsuk rá a másik felét. Majd ennek a téglalapnak is kenjük át a felét a tojással és hajtsuk rá a másik részt. Az így kapott tésztát nyújtsuk ujjnyi vastagra és szaggasuk ki belőle a pogácsákat.

Melegítsuk elő a sütőt 200 fokra.

A pogácsákat tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, kenjük meg a tetejüket a tojással és tetszés szerint szórjuk meg szezámmaggal vagy lenmaggal. Hagyjuk pihenni őket még egy 10-12 percig, majd sütőbe téve kb. 20 perc alatt süssük aranybarnára őket.


TIPP:

- használjunk szobahőmérsékletű vajat és kockázzuk fel, így könnyebb lesz vele dolgozni

- a tészta gyúrását csinálhatjuk robotgéppel is

- ebből az adagból - kb. 4 cm átmérőjű szaggatóval - 80 db pogácsa lesz


jó étvágyat!



bottom of page