Hozzávalók
50 dkg túró
50 dkg vaj
50 dkg liszt
1 csapott ek só
2 tojássárgája
2,5 dkg friss élesztő
1 egész tojás a kenéshez
szezámmag, lenmag (elhagyható)
Elkészítés
Az alapanyagokat egy nagyobb tálba tesszük úgy, hogy a só és az élesztő ne érintkezzen közvetlenül egymással és az egészet alaposan összegyúrjuk. Ha szép egynemű a tészta, folpackba csomagoljuk és hűtőben legalább fél órát pihentetjük.
Verjük fel az egész tojást a kenéshez.
Vékonyan lisztezett munkalapon nyújtsuk ki a tésztát kb. fél cm vastagságú téglalappá, és a felét kenjük át vékonyan a felvert tojással. Hajtsuk rá a másik felét. Majd ennek a téglalapnak is kenjük át a felét a tojással és hajtsuk rá a másik részt. Az így kapott tésztát nyújtsuk ujjnyi vastagra és szaggasuk ki belőle a pogácsákat.
Melegítsuk elő a sütőt 200 fokra.
A pogácsákat tegyük sütőpapírral kibélelt tepsibe, kenjük meg a tetejüket a tojással és tetszés szerint szórjuk meg szezámmaggal vagy lenmaggal. Hagyjuk pihenni őket még egy 10-12 percig, majd sütőbe téve kb. 20 perc alatt süssük aranybarnára őket.
TIPP:
- használjunk szobahőmérsékletű vajat és kockázzuk fel, így könnyebb lesz vele dolgozni
- a tészta gyúrását csinálhatjuk robotgéppel is
- ebből az adagból - kb. 4 cm átmérőjű szaggatóval - 80 db pogácsa lesz
jó étvágyat!