top of page

Báránycsülök rozmaringgal és szilvalekvárral

Elkészítési idő

1,5-2 óra

Sütési idő

Adag

4 főre

Szint

Kezdő

Hozzávalók

4 báránycsülök

3 fej vöröshagyma

4 gerezd fokhagyma

2 szál szár zeller

2 nagyobb sárgarépa

1 db zöldpaprika

15 dkg (koktél)paradicsom

1 kis üveg (350g) passzírozott paradicsom

Worcester szósz

friss rozmaring

bors

4-5 ek szilvalekvár

Elkészítés

A zöldségeket felaprítjuk.

Egy nagyobb lábasban olajat hevítünk és pár perc alatt megpirítjuk benne a báránycsülkök minden oldalát. Kivesszük és lefedve félretesszük.

Ugyanabban a lábasban - ha szükséges, az olajat pótolva - megpirítjuk a hagymát, a fokhagymát, a zellert és a sárgarépát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a paprikát, a paradicsom kockákat, majd pár perc párolás után a passzírozott paradicsomot és a szilvalekvárt is. Ízesítjük a Worcester szósszal és beledobunk 2-3 ág friss rozmaringot. Visszatesszük a zöldséges szószba a báránycsülköket és lefedve, nagyon alacsony lángon kb. 1-2 órán át puhára főzzük.

Tálaláskor kiszedjük a húsokat, a sűrű szószt leturmixoljuk, hogy selymesen egynemű legyen, majd visszatesszük bele a húsokat. De akár külön, mellé is kínálhatjuk.


TIPP:

- Sütőben is elkészíthetjük az ételt. Ekkor figyeljünk rá, hogy tűzálló (sütésálló) edényben tegyük a sütőbe és kb. 140 fokra melegítsük elő hozzá a sütőt.

- A sütési idő nagyban függ a bárányok korától és csülkök méretétől. A lényeg, hogy hosszan, alacsony hőfokon készüljön, amíg szinte le nem omlik a csontról a hús.




bottom of page