top of page

Lassan sült fűszeres oldalas

Elkészítési idő

10 perc + pácolás

Sütési idő

2-2,5 óra

Adag

4 főre

Szint

Kezdő

Hozzávalók

1,5 kg húsos sertés oldalas

2 tk nagyszemű só (ha normál - finomított - sót használunk, elég 1,5 tk)

1,5 tk köménymag

1 púpozott tk fűszerpaprika

1,5 tk fokhagymapor

1 tk koriandermag

1 tk mustármag

1 tk chili pehely

1 tk szemes tarka bors (használhatunk csak fekete borsot is)

1 tk nádcukor

Elkészítés

Az összes fűszert (beleértve a cukrot és a sót is) egy mozsárban összetörjük. Ezzel a fűszerkeverékkel alaposan dörzsöljük be a húst, majd hagyjuk pácolódni 1-2 órán át. (de akár egy egész estén át pihentethetjük.)

A sütőt melegítsük elő 140 fokra.


Tegyük a húst egy tepsibe helyezett sütőrácsra, takarjuk le alufóliával és tegyük a sütőbe.

2-2,5 órán át hagyjuk sülni. amikor már omlós a hús, emeljük a sütő hőmérsékletét 180 fokra, vegyük le a húsról a fóliát és süssük még kb. fél óráig, amíg szépen megpirul.


Ha kész, letakarva hagyjuk pihenni a húst legalább fél órán keresztül.


TIPP:

- az oldalast megsüthetjük egyben vagy kisebb darabokra vágva

- nem kötelező tartani az általan használt arányokat, kikísérletezhetjük a saját fűszerkeverékünket is :)

- ha maradna esetleg a fűszerkeverékből (vagy eleve nagyobb adagot készítünk), akkor azt eltehetjük későbbre is, vagy felhasználhatjuk tepsiben sült krumplihoz

- én sütöttem még a hús mellett negyedekre vágott lilahagymát is, ami isteni köret lett a húshoz


Jó étvágyat!



bottom of page