top of page

Gyömbéres-almás cékla chutney (csatni)

Hozzávalók

Hozzávalók (2x2,5 dl-es üveghez):

40 dkg cékla

20 dkg zöldalma

1 kis fej vöröshagyma

1 ek friss reszelt gyömbér

6 ek balzsamecet

2 tk méz

só, bors - ízlés szerint

Elkészítés

A sütőt 180 fokra melegítsük elő.

A céklákat és a hagymát egyenként alufóliába csomagoljuk. tepsibe tesszük és 60 percig sütjük a sütőben.

Az almákat negyedeljük, kivágjuk a magházukat és szintén fóliába csomagoljuk. 15 perccel azelőtt, hogy a cékla kész lenne, betesszük az almát is a sütőbe.

Ha elkészültek, kivesszük a sütőből és óvatosan - nehogy megégessük magunkat - mindet kicsomagoljuk a fóliából. Még melegen meghámozzuk a céklát és a hagymát is, majd az összes többi hozzávalóval együtt aprító gépbe tesszük. Kisebb darabokra turmixoljuk és még melegen (előzőleg sterilizált) üvegekbe töltjük. Rácsavarjuk a tetőket, fejre állítjuk 5percre, majd konyharuhába/takaróba csavarva (azaz száraz dunsztba rakva) hagyjuk kihűlni őket.

Így hosszabb ideig eláll. ha felbontottuk és nem fogy el, akkor tartsuk hűtőben.


TIPP:

- én kisebb, kb. 5cm átmérőjű céklákat használtam. ha ennél nagyobbal akarjuk elkészíteni, akkor vagy tovább kell sütni, vagy kisebb darabokra vágni és úgy fóliába csavarni

- természetesen a darabolást kézzel is végezhetjük a gép helyett, csak úgy macerásabb :)

- ja és vegyünk fel vékony gumikesztyűt a cékla pucoláshoz, ha nem szeretnénk lila kezeket :)



bottom of page